ilustrační snímek | foto: AP

Žena uvěřila, že si píše s dubajským princem. Poslala mu téměř dva miliony

  • 74
Další případ internetového podvodu vyšetřují od tohoto týdne policisté z Prostějovska. Tamní žena se na ně obrátila s tím, že naposílala celkem 1,8 milionu korun muži, kterého poznala na internetu. A to i přesto, že na rozdíl od jiných podvodníků vydávajících se za osamělé americké vojáky či lékaře na misi tento přijal identitu jednoho z nejbohatších lidí planety.

Žena ve středních letech si začala s mužem, který se jí představil jako dubajský korunní princ, psát v červnu letošního roku.

„Následně byla v kontaktu také s dalšími lidmi, s nimiž se dorozumívala česky a anglicky. Kvůli citům, které k princi pojala a s vidinou, že pojede do Dubaje, posléze začala muži posílat na různé účty peníze,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Žena policistům blíže neuvedla, pod jakou záminkou se údajnému pohádkovému boháči podařilo ji přesvědčit k zaslání celkem 1,8 milionu korun. Ti nyní každopádně vše vyšetřují jako trestný čin podvodu.

„Při prověřování případu jsme zjistili, že poškozená je na sociálních sítích velmi aktivní, proto se nabízí možnost, že si ji pachatel vyhlédl právě tady a následně ji oslovil na základě jejích komentářů k celospolečenskému dění a názorovému smyšlení,“ podotkla Zajícová.

Policie proto znovu vyzvala, aby byli lidé při pohybu na internetu opatrní a zvážili, jaké informace budou veřejně sdílet. Samozřejmé by pak mělo být neposílat peníze někomu, koho reálně neznají a jehož identitu si nemají jak ověřit.

Koordinátorka prevence krajské policie Jiřina Vybíhalová dnes pro ČTK uvedla, že jen v listopadu obrali podvodníci obyvatele Olomouckého kraje o 13,9 milionu korun. V naprosté většině případů šlo právě o různé internetové podvody.

Podvodník mohl v popsaném případu využít i toho, že skutečný dubajský korunní princ Hamdan bin Mohammed bin Rašíd al-Maktúm je rovněž aktivní na sociálních sítích a o svém životě jednoho z nejbohatších mužů planety pravidelně informuje pod přezdívkou Fazza.

Have a great #weekend #MyDubai ❤️ مساء

28. září 2017 v 15:50, příspěvek archivován: 8. prosince 2023 v 12:53

Gang falešných bankéřů obral podvedené o 195 milionů 16. listopadu 2023):