Veterinární inspektoři zjistili při kontrole chovu koz v Hynčině zásadní nedostatky. Zvířata neměla vhodné podmínky k životu, část také třeba kvůli přerostlým paznehtům ani nemohla pořádně chodit. | foto: Státní veterinární správa

Přerostlé paznehty i špína. Veterinární správa chce ženě odebrat desítky koz

  • 4
Sedmatřicet koz chce odebrat Státní veterinární správa ženě z Hynčiny na Šumpersku, neboť podle inspektorů jejich chov nezvládá. Při kontrolách zjistili, že zvířata žijí v nevyhovujících podmínkách a není o ně řádně pečováno.

„Veterinární inspektoři provedli v polovině srpna v chovu opakovanou kontrolu na základě obdrženého podnětu a zjistili nevhodné podmínky ve stáji, kde se nacházela většina koz,“ uvedl Petr Majer, zástupce mluvčího Státní veterinární správy.

„Povrch stáje byl vlhký, zvířata neměla suché a čisté místo pro odpočinek a silně zde zapáchal čpavek. Kromě toho byly některé kusy vyhublé. V chovu také podle některých změn na tělech zjevně probíhala nekontrolovaná příbuzenská plemenitba. Kozy rovněž v době kontroly neměly k dispozici žádné krmení ani vodu,“ dodal.

Nedostatečná byla podle něj i péče o zdravotní stav zvířat. Některá měla například paznehty přerostlé tak, že to znemožňovalo přirozený postoj a pohyb, což jim způsobovalo utrpení.

„V chovu se navíc nacházelo velké množství pro zvířata nebezpečných předmětů, o které se mohla poranit – kovové předměty, sklo, pletivo a podobně. V chovu se nacházelo také několik desítek slepic, kachen a králíků,“ nastínil Majer.

Úřady u ženy neřeší zanedbaná zvířata poprvé

Inspektoři na závěr první kontroly nařídili ženě upravit kozám přerostlé paznehty a okamžitě zajistit vhodné podmínky. Když se za tři dny vrátili stav ověřit, zjistili, že podmínky chovu se vůbec nezměnily. Paznehty navíc sice zvířatům byly ošetřeny, ovšem jejich problémy s pohybem přetrvávaly.

Krajská veterinární správa proto podala na příslušný úřad, konkrétně městský úřad v Zábřehu, návrh na zajištění náhradní péče pro všech 37 koz.

„Zároveň podá podnět na zahájení správního řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a rovněž povede s chovatelkou správní řízení pro porušení plemenářského zákona kvůli chybějícímu označení koz,“ doplnil Majer.

Špatnou péči o zvířata neřeší úřady s ženou poprvé, nedostatky zjistila Státní veterinární správa u koz a králíků už v roce 2019 a od příslušného úřadu pak padla pokuta dvanáct tisíc korun.

Vedoucí oddělení životního prostředí zábřežské radnice Květoslava Hýblová pro ČTK uvedla, že městský úřad obdržel podání od veterinární správy v pátek a případem už se zabývá. Umístit čtyři desítky koz do náhradního chovu ale nebude snadné, protože většina útulků v okolí se na tato zvířata nespecializuje.

„Máme městský útulek, ve kterém jsou pouze psi, a zdárně se nám daří řešit i kočky. Toto je ale specifický případ, který nepůjde vyřešit ze dne na den,“ sdělila Hýblová s tím, že město už oslovilo několik zařízení, která jsou schopna poskytnout azyl i kozám.

22. května 2023