Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Školáka chodil okrádat recidivista, mobil mu musela zpátky vykoupit máma

  • 13
Za mříže zamířil v uplynulých dnech dvaadvacetiletý, už několikrát trestaný mladík z Přerovska, který se rozhodl udělat si zdroj příjmu z teprve čtrnáctiletého školáka. Toho pod tlakem výhrůžek opakovaně oloupil o peníze.

Podle nyní zveřejněných informací se stal náctiletý hoch obětí mladého lupiče poprvé v předposlední den loňského roku.

„V Nádražní ulici v Hranicích jím byl osloven s dotazem, zda pro něj nemá pět korun na autobus. Hoch vytáhl z tašky minci a dobrovolně mu ji dal. U toho to ale neskončilo a muž chtěl po chlapci jeho mobilní telefon a další peníze,“ nastínila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

„Vyhrožoval mu při tom sevřenou pěstí a újmou na zdraví, hoch tak dostal strach a mobilní telefon mu proto dal. Recidivista si ho vzal se slovy, že mu ho vrátí za 600 korun, a společně pak odešli za matkou chlapce do místa jeho bydliště,“ dodala.

Zde se mladík domáhal nejprve dvou a půl tisíce korun za údajný chlapcův dluh, načež požadavek zmírnil na zmíněných šest set. Ženě ovšem vyhrožoval, že pokud peníze nedostane, tak „bude zle“, a ta proto ze strachu na vše přistoupila.

Tím ale agresorovo jednání vůči chlapci neskončilo. Hoch později na lupiče znovu narazil na ulici a ten ho opět výhrůžkami přinutil vydat tisícikorunu, kterou u sebe měl.

„O pár dní později pak na sebe oba znovu narazili na třídě 1. máje a mladík opět požadoval peníze s tím, že pokud je nedostane, ‚přijdou na řadu pěsti‘. Připravil ho tak o dalších přibližně 300 korun. To už si chlapec ale nenechal líbit a na linku 158 oznámil, co se stalo,“ přiblížila Zajícová.

Hned následující den si pro lupiče, který byl v minulosti navzdory nízkému věku už několikrát odsouzen za násilnou a majetkovou kriminalitu, přijeli policisté, kteří ho převezli na služebnu. Zde strávil noc v cele a následně si vyslechl obvinění z trestného činu loupeže, za což mu hrozí až deset let vězení. Na soud bude čekat ve vazbě.

18. listopadu 2023