Nprap. Jiří Rýznar - profesionální hasič a velitel družstva na požární stanici v Zábřehu, který v pátek 24. srpna 2018 u obce Libivá v 57 letech tragicky zahynul při cestě k zásahu. | foto: HZS Olomouckého kraje

S kolegou, který zemřel při nehodě cisterny, se hasiči rozloučí v sobotu

  • 7
Dlouholetý dárce krve, reprezentant v hasičském sportu a oblíbený kolega. Tak hasiči v Olomouckém kraji vzpomínají na nadpraporčíka Jiřího Rýznara, který zemřel v pátek na cestě k zásahu při nehodě hasičského vozidla. Pohřeb se uskuteční 1. září. Ve stejný den se na počest zemřelého v kraji rozezní sirény.

K hasičům Jiří Rýznar nastoupil již v březnu 1989 v Šumperku, tehdy to ještě byl Sbor požární ochrany. Úspěšně prošel několika funkcemi, poté se v roce 1997 stal velitelem družstva na stanici v Zábřehu.

Jako velitel vyjížděl se svým týmem k zásahu i minulý týden v osudný pátek 24. srpna. Spolu s dalšími třemi muži jel před osmnáctou hodinou pomáhat k dopravní nehodě u Mohelnice.

V hasičském voze seděl na místě spolujezdce, zhruba dva roky stará cisterna však u obce Libivá havarovala a skončila mimo silnici. Při nehodě se lehce střetla s osobním autem. Jak přesně se tragédie stala, policisté ještě zjišťují.

Nadpraporčík Rýznar při nehodě ve svých sedmapadesáti letech zemřel, vážně zraněný řidič je stále v olomoucké fakultní nemocnici. Podle posledních informací je už mimo ohrožení života.

Jejich kolegové na podporu pozůstalých i pro zraněného kolegu chystají veřejnou sbírku. Zbylí dva členové osádky havarované cisterny vyvázli s lehčími poraněními.

„Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ztratil zkušeného kolegu, který vždy byl vzorem a autoritou pro ostatní. Aktivním přístupem přispíval k motivaci mladších kolegů, ochotně a rád jim předával zkušenosti. Díky své klidné a rozvážné povaze byl v kolektivu velmi oblíbený,“ uvádí mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Kromě práce mezi profesionálními hasiči byl nadpraporčík Rýznar známý i jako dobrovolný hasič. V místě svého bydliště také patřil mezi nejvýraznější hybatele společenského dění.

„Dlouhodobě byl také jedním z nejlepších členů soutěžního družstva v požárním sportu profesionálních hasičů Šumperk, svého času reprezentoval sbor i na celorepublikové úrovni,“ doplňuje Hacsiková.

Nadpraporčík Rýznar pomáhal ostatním také jako dárce krve, byl držitelem Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského za čtyřicet bezpříspěvkových odběrů krve a krevní plazmy. 

Mezi jeho vyznamenání patří i medaile Za věrnost II. stupně a pamětní medaile k 10. výročí Hasičského záchranného sboru ČR.

Poslední rozloučení s Jiřím Rýznarem se uskuteční v sobotu 1. září v půl jedné odpoledne v kostele svatého Bartoloměje v Zábřehu. „Pro všechny, kdo ho znali, je jeho odchod bolestnou ztrátou. Čest jeho památce,“ dodává mluvčí.

Rýznarovu památku uctí jeho kolegové v celé republice už v pátek 31. srpna ve 12 hodin minutou ticha. V den pohřbu se pak v pravé poledne v Olomouckém kraji na 140 sekund rozezní sirény.

Hasiči na cestě k zásahu havarovali, jeden zemřel (25. 8. 2018)

25. srpna 2018