ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Festival láká v Olomouci na hudbu, divadlo, jídlo i práci ve Francii

  • 0
Po roční pauze způsobené pandemií koronaviru se v Olomouci opět koná festival Bonjour Olomouc. Nabídne divadelní a hudební představení, francouzskou gastronomii s ochutnávkou vín nebo literární a historické přednášky.

V programu festivalu, který pořádá Francouzské centrum Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Muzeem umění a má za cíl podporu francouzského jazyka a kultury, je do konce března přes dvacet událostí, jež se uskuteční na více než deseti místech.

„Naší letošní snahou bylo vytvořit program, v němž si každý najde něco zajímavého. Právě v tom, že chceme oslovit všechny věkové a zájmové skupiny publika, vidím určitou jedinečnost či exkluzivitu festivalu,“ uvedl za organizátory přehlídky vedoucí francouzského centra univerzity Jan Zatloukal.

„Poprvé se například zaměříme i na předškolní děti, kterým je věnováno hned několik akcí,“ dodal.

Například v kině Metropol budou festival doprovázet filmové projekce současného francouzského filmu.

„Velmi aktuálně promlouvá snímek Olga, pojednávající o nedávném dění na Ukrajině,“ nastínil Zatloukal.

Festival nabídne divadlo i ochutnávky

Divadelní část programu pak nabídne například inscenaci herců Divadla na cucky s názvem Zkáza totálního myšlení inspirovanou rozhovory s Marguerite Durasovou.

I milovníci dobrého jídla a vína si přijdou na své. V Green Baru bude připraveno tematické menu Oběd s vůní Francie a vinárna Na břehu Rhôny pozve na řízenou degustaci, při níž nebude chybět ani věhlasné Châteauneuf-du-Pape.

Rodinný program zase nabídne komentovaná procházka Olomoucí po francouzských stopách. Pro děti je v plánu zvířecí karneval, během kterého se budou moci seznámit s francouzským jazykem.

Vrcholem akce bude fórum pracovních příležitostí Rendezvous á la française. V poslední den festivalu se uskuteční v aule Filozofické fakulty UP setkání pro všechny zájemce ze středních i vysokých škol. Naskytne se jim tak příležitost, setkat se se zástupci francouzských podniků, získat informace o studiu, stážích i pracovních příležitostech ve Francii.

Francouzi mířili do města jako učitelé jazyka

Francouzská kultura se začala do Olomouce dostávat ke konci 19. století, kdy sem začali přijíždět Francouzi, kteří působili jako lektoři.

„Tenkrát totiž vznikaly soukromé školy jazyka, jejichž metoda byla založena přímo na komunikaci s rodilými mluvčími. Tak se tu vlastně objevili. V roce 1910 se tady například usadil rodák z Korsiky, hrabě François Peraldi, který pak několik let vyučoval v Olomouci francouzštinu a zapojil se do aktivit Alliance française,“ popsal projektový manažer Vědecké knihovny v Olomouci Martin Kučera.

Organizace Alliance française v městech vznikaly, aby šířily francouzský jazyk a frankofonní kulturu. Organizovaly například divadlo, přednášky, besedy a do dění se vždy zapojovali právě rodilí Francouzi.

„V Olomouci organizace vznikla v roce 1911, kdy ji založil právě Peraldi s Ferdinandem Špíškem, což byl doktor filozofie, který v Olomouci učil francouzštinu. Alliance française pak zanikla v 50. letech. Po revoluci v Olomouci vzniklo francouzské centrum, na jehož tradici v roce 2019 navázalo nové Francouzské centrum Univerzity Palackého,” dodal Kučera.