ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

Muže rozčílil dron nad zahradou, pilota zbil a ovladač hodil do rybníka

  • 586
Policisté uzavřeli případ napadení pilota dronu, který si chtěl letos na podzim nafotit z výšky svoji rodinu. V obci na Prostějovsku však jeho stroj zaletěl i nad sousedovu zahradu, kde kvůli němu údajně uhynulo jedno z chovaných zvířat. Majitel zahrady v návalu vzteku na pilota zaútočil a část příslušenství dronu hodil do rybníka.

Případ se stal v Němčicích nad Hanou v pondělí 7. září, policie o něm informovala až nyní po ukončení vyšetřování.

Vše začalo ten den v podvečer, kdy čtyřiatřicetiletý muž vypustili do vzduchu svůj dron, aby udělal fotografie své rodiny. Stroj ovšem zaletěl i nad cizí zahradu.

„Když přelétal nad zahradou jednoho ze sousedů, mělo dojít k poplašení chovaných zvířat a smrtelnému zranění jednoho z nich. Sedmapadesátiletý chovatel v návalu vzteku pilota dronu vyhledal a fyzicky napadl,“ přibližuje policejní mluvčí František Kořínek.

Až 50 tisíc lidí čeká nyní registrace jejich dronů a testy. Budou mít čísla

Při potyčce majiteli dronu spadl na zem ovladač, čehož rozčílený soused využil a ovladač hodil do nedalekého rybníka. Do vody poté hodil také box s příslušenstvím dronu. „Majiteli tím způsobil škodu za bezmála 11 tisíc korun,“ doplnil Kořínek.

Nikdo z aktérů potyčky se nezranil, policisté věc vyšetřovali kvůli podezření z přečinu poškození cizí věci.

Podle Kořínka bylo prověřování ukončeno ve zkráceném přípravném řízení, útočník se zavázal k tomu, že pilotovi nahradí škodu. Případ tím ale nekončí. 

„Samotný let dronem policisté pro podezření z porušení leteckého předpisu postoupili k dořešení příslušnému úřadu pro civilní letectví,“ doplnil Kořínek.