ANKETA: Sýr, trubičky, nebo zelí? Volte nejoblíbenější lahůdku Hané

  15:13aktualizováno  15:13
Tvarůžky, trubičky, koblihy nebo kozí sýr. Dohromady osm regionálních produktů bylo nominováno do ankety MF DNES a iDNES.cz o nejoblíbenější pochoutku Olomouckého kraje. Nyní můžete své oblíbené pochoutce dát hlas a pomoct tak vybrat nejlepší lahůdku Hané.

V Olomouckém kraji se vyrábí řada výborných pochoutek. Nyní můžete zvolit tu, která je podle vás nejlepší. | foto: foto: MF DNES, www.regionalni-znacky.cz, www.bystrocickezeli.cz; koláž: iDNES.cz

1.Kozí sýry z Čelechovic na Hané

Když se řeknou kozí sýry, mnohým se vybaví Čelechovice na Hané. Právě tady se totiž sýry, které patří k republikové špičce, vyrábějí.

Nejlepší lahůdku kraje vyberte ZDE

Kozí sýry z farmy v Čelechovicích na Hané.

"Před 18 lety jsme si pořídili dům v Čelechovicích a pořídili si kozu. A protože nemohla být sama, tak druhou, třetí... Jenže už jsme nestačili mléko konzumovat ani s pomocí přátel, tak jsme z něj začali vyrábět sýry," přemítá majitelka Kozí farmy Rózinka Jarmila Zelenská.

"Vyrábíme přírodní kozí sýr, může být naložený, krájený či obalovaný. Lidé si k nám mohou kdykoliv přijet," zve Zelenská.

2.Jogurty ze Senice na Hané

K tradiční výrobě jogurtů, tvarohu, ale i sýrů se vrací zemědělci z družstva v Senici na Hané. Zřídili si tu minimlékárnu a snaží se při výrobě svých mléčných produktů postupovat stejně jako jejich předci.

Zemědělské družstvo v Senici na Hané se vrací k tradiční výrobě jogurtů,

"Vsadili jsme na klasicky dělané přírodní výrobky. Navíc mléko i jogurty plníme do skleněných obalů, což má svůj důvod," uvedl za senické družstvo Antonín Hlavinka.

Ve skleněných baňatých lahvičkách jogurt zraje. Dnes jejich výrobky najdete například na farmářských trzích v okolí i v několika obchodech v Olomouci či Litovli. Koupit si můžete například balkánský sýr, plnotučný tvaroh či ochucené jogurtové mléko.

3.Tvarůžky a tvarůžkové moučníky z Loštic

Nezaměnitelné a pověstné aroma provází snad nejznámější hanácký produkt - tvarůžky. Loštická firma s mnohasetletou tradicí stále nese pečeť svého zakladatele Aloise Wesselse.

Tvarůžkové moučníky vyráběné v loštické cukrárně Zbyňka a Zdeňky Poštulkových.

Loštickým se dokonce podařilo vybojovat pro své tvarůžky chráněné zeměpisné označení v rámci Evropské unie, které jim zaručují, že jsou skutečně jedinečné.

"Tvarůžky jsou tady, dá se říct, pevně zabydlené. Patří k české sýrové kultuře a jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně," řekl jednatel firmy AW Jaroslav Kovář.  V Lošticích navíc mají ještě jedno lákadlo, manželé Poštůlkovi tam z tvarůžků vyrábějí i známé tvarůžkové moučníky.

4.Uzeniny z Újezda

Také tlačenka, párky nebo klobásy z Újezda u Uničova získávají stále více na oblibě.

Uzeniny z družstva v Újezdu u Uničova.

"Pro výrobu používáme prasata a mladé býky z vlastního chovu. Receptury se po celou dobu své existence téměř nezměnily," informuje předseda Zemědělskoobchodního družstva vlastníků Svatopluk Martínek.

Podle něj mají lidé největší zájem právě o tlačenku. "Tlačenky se prodává opravdu nejvíc, je to taková naše vlajková loď."

5.Bystročické zelí

Kdo někdy vařil tradiční zelňačku, ví, že výběr správného kysaného zelí může být pro výslednou chuť rozhodující. Jedním z takových může být i Bystročické zelí, pěstované a vyráběné v Bystročicích nedaleko Olomouce již po několik generací.

Zpracování Bystročického zelí.

"Můj dědeček jej začal ještě ve velkých keramických hrncích vyrábět v roce 1975. Tehdy už základ receptury měl. Vedla k němu dlouhá cesta vyvažování chuti," přemítá současný majitel zelárny Jiří Kubíček. Ten nyní vede rodinnou firmu, která Olomoucko zásobuje zelím již po tři generace.

6.Mošty Mezice

Stále větší oblibu si získává jablečný, jablečno-rybízový a jablečnohruškový mošt, který vyrábí v moštárně v Mezicích na Litovelsku.

Mošty vyráběné moštárnou v Mezicích.

V případě zájmu tu však vyrobí mošt prakticky z čehokoliv.

"Na zakázku vyrábíme také mošt z červené řepy nebo mrkve," řekl Ondřej Špunda z Moštárny Mezice. Nápoje z ovoce lidé seženou na farmářských trzích i v některých obchodech.

7.Sladké pečivo z Medlova

"Na sladkosti jsme tu my," hlásí ze svých stránek zaměstnanci Pekárny Medlov. Jejich koblihy a koláčky opravdu v kraji patří mezi vyhlášené.

Sladké pečivo z pekárny v Medlově.

"Naše pekárna peče všechno, největší odbyt ale máme právě ve sladkém pečivu," říká zaměstnanec medlovské pekárny Robert Ševčík.

Kdo si však představí jen tradiční koblihy s meruňkovou marmeládou, bude překvapen. "Lidé si mohou vybrat i karamelovou či povidlovou koblihu," vyjmenovává Ševčík. Své pečivo pekárna vozí do celého kraje.

8.Trubičky z Branné

Sněhové trubičky vyrábí v Branné na Šumpersku cukrářka Olga Gřundělová. Suroviny na ně pečlivě vybírají.

Trubičky vyráběné cukrářkou Olgou Gřundělovou v Branné na Šumpersku.

"Když je v receptu napsané máslo, musí to být skutečné máslo, nemůžeme to ošidit. A pak také záleží na množství lepku v mouce," říká cukrářka.

Firma Kremo je v současné době schopna vyrobit až deset tisíc trubiček denně.

Nejčtenější

Zámek s nejkrásnějším dvorem na Moravě opravují krok za krokem 17 let

Renesanční zámek v Hustopečích nad Bečvou je z roku 1596.

Hustopeče nad Bečvou v Olomouckém kraji se pyšní renesančním zámkem, který úřad městyse už mnoho let pečlivě a...

Další polská stopa? Veterináři zachytili 320 kilo problematického masa

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

Veterináři na Moravě zachytili na dvou místech celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. Bylo...

Lehčí los pro Slavii, jak mít pohárovou jistotu a kdo do elitní skupiny

Hráči Plzně a Slavie si po zápase podávají ruce. Uprostřed je zklamaný slávista...

Od chvíle, kdy fotbalisty Slovácka převzal trenér Martin Svědík, jsou nejlepší v lize. Utekli z boje o záchranu a patří...

Žena si nic nedělala ze zákazů řízení, soud ji vykázal z Kroměřížska

Ilustrační snímek

Na obecně prospěšné práce poslal kroměřížský soud mladou ženu z Prostějova, která opakovaně porušila už několik zákazů...

Ve vědeckých časopisech už za úplatu vyšly i úplné bláboly, varuje expert

Vědec Tomáš Václavík z katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké...

Vědce a vědecké bádání zaslepila posedlost po kvantitě publikovaných článků, varuje mezinárodní studie, podle níž počet...

Další z rubriky

Kůrovec zlikvidoval i turistické trasy, na mýtiny vyrazí značkaři

Kůrovec devastuje lesy okolo vodní nádrže Švihov. Zpracování a odvoz dřeva z...

Těžba kůrovcového dřeva v Olomouckém kraji vymazala až stovky kilometrů značených turistických tras. S vykácenými lesy...

Podpořil demokracii a zemřel, předmnichovská vražda zůstala nepotrestaná

Šumperská oběť fémové vraždy Franz Hroch zemřela násilně v tamní vile.

Narodil se před 120 lety, na podzim 1938 ale jeho život předčasně ukončili nacističtí vrazi. Šumperský ředitel Svazu...

Dómy i kosti lvů. Prostějovští jeskyňáři půl století objevují taje podzemí

U příležitosti výročí 50 let vzniku prostějovské skupiny jeskyňářů Speleo...

Speleologická skupina Javoříčko ZO 7-03 ČSS letos slaví 50 let od svého vzniku. Od roku 1975 je jejím předsedou...

Najdete na iDNES.cz