Sedm drobností, které vám v zimě sníží náklady na topení
Zima může být krásným obdobím, ale také přináší vyšší náklady na vytápění. Pokud nechcete investovat do rozsáhlých rekonstrukcí, existuje mnoho jednoduchých a efektivních způsobů, jak snížit náklady...
Kdo soutěžil v Kašpárkově Hell’s Kitchen? Seznamte se
Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, aby zabojovali o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a...
Roláda z bůčku v italském provedení. Výzva v Gastroclashi pro Hromase a Molinu
Poslední díl Gastroclashe přinese souboj italské vepřové pečeně. Opět samozřejmě v originálních variacích obou kuchařů. A i přílohy zůstanou tematicky v Itálii. Zatímco Ondra Molina zapojí pinsu,...
Postarejte se o stromeček i hvězdu, aby nezahynuly ještě před Vánocemi
Stromeček je jedním z nejvýraznějších symbolů vánočních svátků. Mnoho lidí se rozhoduje pořídit si ho dříve, aby si mohli užít jeho krásu po delší dobu. Pokud se rozhodnete pro tento krok, je...
VIDEO: Makakové si užívají zimy v horkých lázních. Slastí zavírají oči
Makakové japonští si užívají lázeňskou kúru v horkých pramenech. Tuto kratochvíli jim připravuje botanická zahrada v Hakodate na Hokkaidó.
OBRAZEM: Mistři modeláři s fantazií oživují stará letadla, lodě i auťáky
Mezinárodní výstava Scale ModelWorld v britském Telfordu se považuje za světové mistrovství plastikových modelářů. I letos se ho zúčastnili čeští modeláři. Podívejte se na další várku toho, čím...
VIDEO: Tisíce pand zaplavily hongkongské letiště
Tisíce soch obřích pand přivítají obyvatele a turisty od soboty v Hongkongu, kde nadšení pro tyto medvědy vzrostlo od doby, kdy se v místním zábavním parku narodila dvě mláďata.
Molina s Hromasem v Gastroclashi bojovali ohněm. Soutěžila krůta s jehnětem
Gastroclash se blíží do finále, v sedmé epizodě tak dojde na extrémy. Ondra Molina se pokusí kontrovat Hugovi Hromasovi jeho vlastními zbraněmi – ohněm a popelem. A to rovnou na kuchyňské lince.
Řecká rodina staví repliky starověkých nástrojů. Zahrály si i v Ben Hurovi
Ve vesnici Evropos na severu Řecka se udržuje neobvyklá tradice. Danis Koumartzis totiž vyrábí starověké hudební nástroje. Jeho rukama vznikla třeba Hermesova lyra, ale i další podobné instrumenty.
Když kuchaře nudí tradiční husa. V Gastroclashi si „střihli“ alternativu
Už jsme si dost užili tradičních receptů na svatomartinskou husu, řekli si kuchaři. V souboji receptů Gastroclash na TV Óčko připravili Hugo Hromas a Ondřej Molina několik odlišných husích variací. V...
VIDEO: Ještě stihnete vysít na zahradě medvědí česnek. Nemusíte plenit les
Medvědí česnek je fantastická jedlá trvalka, kterou u nás můžete sklízet i sběrem v lužních lesích. Když ho chcete vypěstovat ze semínka, musíte ho vysít před zimou, protože potřebuje na záhonu...
OBRAZEM: Pokochejte se nejlepšími modely na světové výstavě v Británii
Mezinárodní výstava Scale ModelWorld v britském Telfordu se považuje za světové mistrovství plastikových modelářů. I letos se ho zúčastnili čeští modeláři, kteří o „výlet do Británie“ bojovali na...
Objevila se v rohu plíseň? Podrobný postup, jak se jí zbavit
Když se v bytě objeví plíseň, je vždycky důležité v první řadě hledat příčinu. A tady je to jasné. Máte ve stěnách tepelný most. Jenže napravit to stavebním řešením je komplikované a drahé, navíc...
Gorile Moje bych přál ještě jedno mládě, říká bývalý chovatel Marek Ždánský
Dne 13. prosince 2024 se v Kulturním domě Krakov v Praze uskuteční výjimečný vzpomínkový večer u příležitosti 20. narozenin gorily Moji, první gorily narozené v pražské zoologické zahradě. Chovatel...
Jehněčí dalo při klání v Gastroclashi Hromasovi a Molinovi pořádně zabrat
V souboji receptů Gastroclash čeká na naše kuchaře velká dřina s jehněčím. Hugo bude muset sám vykopat podzemní pec, takzvané kleftiko. Ondra se sice může spolehnout na moderní kuchyňské pomocníky, i...
Pes jako vánoční dárek? Raději se předem rozmyslete, než podlehnete nátlaku
Vánoce jsou obdobím, kdy si mnoho lidí přeje udělat radost svým blízkým, a spousta z nás se proto uchyluje k netradičním dárkům nebo takovým, které budou novým majitelům dělat radost opravdu dlouho.
Omítky a izolace pryč. Jinak se zaplavený dům vlhkosti nezbaví
V oblastech zasažených nedávnými povodněmi se mnozí lidé stále ještě potýkají s jejich důsledky. I ti, jejichž domy velká voda naštěstí neponičila natolik, aby musely být zdemolovány, nyní musejí...
Zazimování chalupy: Zabezpečte okna a dveře, odpojte vodu a spotřebiče
Zima se blíží mílovými kroky a víkendy strávené na chalupě pomalu nahradí dny v teple domova. Než však rekreační sídlo na několik měsíců opustíte, je důležité jej pečlivě zazimovat. Víte, co všechno...
Kuře, anebo králík? Molina s Hromasem zápolili, z čeho bude lepší paella
Do klasické španělské paelly patří kromě nezbytné rýže i mořské plody. Kuchaři Ondra Molina i Hugo Hromas měli za úkol připravit vlastní variaci s použitím lokálního masa. Ondra zvolil kuře a Hugo...
Neštvěte vrány. Tyto mistryně pomsty se budou zlobit ještě příštích 17 let
Všichni jsme slyšeli, že sloni nikdy nezapomínají, ale nová studie naznačuje, že i někteří naši opeření přátelé mají dlouhou paměť. Výzkum ukazuje, že vrány si dokážou pamatovat křivdu až 17 let vůči...
Nečekaná rybí nadílka: Na filipínské pláži sklízeli vyplavené sardinky
Na plážích Cebu na Filipínách se 3. listopadu odehrávalo neobvyklé divadlo, když se místní obyvatelé a turisté vrhli do vody, aby nasbírali tisíce sardinek, které se vyplavily na břeh.
Dýně na dvojí způsob. Zvítězí v Gastroclashi na Óčku Hromas, anebo Molina?
Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z...
Chtějí tepelná čerpadla, ale nelíbí se jim. Jak EU řeší globální oteplování
Už od začátku příštího roku se rozjede první fáze zákazů, kterými chce Evropská unie postupně omezit chladiva s obsahem fluoru. V praxi to bude znamenat, že výrobci nebudou smět uvádět na trh tepelná...
Podle mapy výskytu hub sezona končí, čtenáři přesto nosí plné košíky
Přestože se počasí už překlopilo do podzimního módu, stále nosíte z lesa poměrně bohaté úlovky hub, což ukazují i fotografie, které nám posíláte.
Fotograf žraločích zubů se jich nebojí. Obdivuje naopak jejich krásu
Britský fotograf Euan Rannachan dokázal zachytit impozantní fotografie velkých bílých žraloků u ostrova Guadalupe v Mexiku. Jeho snímky zobrazují predátory v jejich přirozeném prostředí, jak s grácií...
Kuře s pšenicí? Kuchaři Molina a Hromas tuto výzvu přijali každý po svém
Druhá výzva kulinářského duelu mezi kuchaři Ondrou Molinou a Hugo Hromasem na Óčku v pořadu Gastroclash spočívá v netradiční kombinaci kuřete a pšenice, nechybí ovšem ani cizrna. V moderní kuchyni...
Roste jako z vody. Hydroponický zázrak stihnete do konce října na Zličíně
Hydroponické pěstování se stává stále populárnější metodou, jak efektivně pěstovat bylinky a saláty bez použití tradičních metod v půdě. Tento inovativní způsob pěstování využívá speciální kontejnery...
Topná sezona začíná. Co dělat, abyste zbytečně neplýtvali teplem
S podzimem se postupně hlásí o slovo topná sezona a s ní i nevyhnutelná otázka efektivního vytápění. V době, kdy je trh s energiemi stále poměrně nestabilní a životní náklady stoupají, je klíčové...
Pět nejčastějších chyb při péči o robotické vysavače. Hlavně ho neutopte
Robotické vysavače se stávají oblíbenými pomocníky v českých domácnostech. Nesprávná péče, zejména o jejich akumulátory, však může výrazně zkrátit jejich životnost a efektivitu.
Začíná Gastroclash, kuchaři Molina a Hromas budou bojovat v první výzvě
Bude to duel dvou receptů, dvou stylů a dvou generací. V kulinářském studiu a vyzbrojen moderními technologiemi je připraven Chef-influencer Ondra Molina, venku u ohniště na vaření na divoko se...
Pokus zbavit svět digitálního prokletí. Deskové hry získávají na popularitě
David Rozsíval je profesionálem v oblasti deskových her, vede totiž herní oddělení v jedné z významných firem z této oblasti. Studuje jejich vývoj v čase a s potěšením sleduje, že získávají stále...
Když vám domácí kvásek začne smrdět, nevzdávejte to, radí kvasový guru
Vypěstování domácího chlebového kvasu znamená „zeď“ pro mnohé domácí pekaře. Přitom je to v podstatě jednoduché a dokáže to každý i v domácích podmínkách. Zakladatel kvasové knihovny Karl de Smedt z...
Japonský brouk se stává novým obyvatelem evropských zahrad. Sežere všechno
Japonský brouk, známý také jako listokaz japonský, je druh hmyzu, který se v posledních letech začal objevovat nejen v USA, ale i v Evropě. Přišel z Japonska, kde je považován za škůdce, pak se začal...
OBRAZEM: Hříbky a zase hříbky. Takto sbírali houby naši čtenáři
Čtenáři iDNES.cz se pochlubili svými houbovými úlovky. Podívejte se na galerii toho, co všechno z lesa přinesli.
Rybář Vágner: Sumci jsou velcí mazáci, neskočí jen tak někomu na špek
Rybář Jakub Vágner se zapsal do historie českého rybaření, když vylovil dosud největšího sumce, jaký kdy byl uloven v Česku. Tento úlovek, který vzbudil pozornost nejen mezi rybáři, ale i širokou...
Houby si dělají, co chtějí. Letos rostly úplně na přeskáčku, říká mykoložka
Během začátku letošního podzimu propuklo pravé houbové šílenství. Mnohdy stačilo projít se deset minut lesem a přinesli jste plný košík krásných hříbků. Jak to hodnotí mykoložka Tereza Tejklová?