Pátek 8. prosince 2023, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 8. prosince 2023 Květoslava

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého studia spolupracovala s vědci, přinutila je, aby vzali malé množství plastu, „rozbili“ ho v laboratoři a přeměnili na vanilin, molekulu chuti ve vanilce.

Když zjistila, že toto lze udělat, automaticky si výsledek spojila s tím, co je symbolem vanilkové chuti. Tedy se zmrzlinou.

A proč vlastně takový pokus, ze kterého vzešla „plastová“ zmrzlina? Jen byla Eleonora frustrovaná tím, jak se zachází s plastem. Z toho recyklovaného vznikají sice nové výrobky, ale po skončení jejich životnosti už je nemožné je znovu recyklovat.

„Ve skutečnosti to není řešení odpadní problematiky, i když se tak prodej výrobků z recyklovaného materiálu tváří,“ tvrdí.

Na myšlenku ji přivedly experimenty s takzvanými voskovými červy, tedy larvami zavíječe voskového. Vědci zjistili, že dva enzymy obsažené ve slinách těchto larev rozkládají např. polyetylen během několika hodin. Studie o tomto zvláštním červu vyšla například v časopisu Science.

Dlouho nevěřila, že by podobnou potrhlou studentskou myšlenku mohl brát některý ze seriózních vědců vážně, spřízněnou duši nakonec našla v Hamidu Ghoddusim z londýnské Metropolitní univerzity a u Joanny Sadlerové, jejíž tým na univerzitě v Edinburghu použil geneticky upravené bakterie k syntéze vanilinu z plastu.

„Všichni se mne ptají, co to dělám, přece se nechtějí krmit mikroplasty. Jenže tak to vůbec není,“ říká Ortolani. Vědci totiž zkonstruovali enzym, který umístili do bakterií E. coli, aby jim umožnili přerušit superpevné vazby mezi molekulami ve struktuře plastu jako součást metabolického procesu.

Další enzym pak tyto nespojené molekuly syntetizoval na vanilin. „V okamžiku, kdy první enzymy přeruší řetězec, už to není plast,“ tvrdí Ortolani. „Už to není polymer. Jsou to monomery. Jsou to prvky,“ vysvětluje.

Přestože molekula může být chemicky identická se stávajícím syntetickým vanilinem, orgány pro bezpečnost potravin ji považují za zcela novou složku a nedovolí ji ochutnat, dokud neprojde všemi testy, aby byla prohlášena za bezpečnou pro požití.

Ortolani proto představila zmrzlinu v zamčené lednici na absolventské výstavě umělecké školy Central Saint Martins, a přitom doufá, že její projekt zahájí debatu o tom, co považujeme za přírodní versus syntetické. A jak tyto vjemy mohou brzdit naše cíle týkající se jídla v rámci bezpečnosti v době klimatických změn.

„Když vám řeknu, že v té zmrzlině je přísada pocházející z plastového odpadu, budete z toho úplně znechuceni,“ říká Ortolani. „Ale jakmile pochopíte, že v podstatě všechno je součástí stejného ekosystému, pak to dává naprostý smysl,“ vykopává první kontroverzní téma.

Autor:
  • Nejčtenější

Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek

5. prosince 2023

Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě...

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mají vypnout a nespalovat energii. Místo hibernace končí zmatení třeba na wc

2. prosince 2023

Zima přišla nárazově, proto někteří netopýři hledají úkryt, kde se dá. Ať už to jsou vafky v...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Klobásy a temná ezoterika. Jak jsem si zajel s KSČM do Polska za nákupy

Premium Ještě že jsem dorazil s předstihem. Autobus z temného náměstí v Lysé nad Labem vyráží o dvě minuty dříve, než bylo...

Nová princezna. Herečka Sára Korbelová o vánoční pohádce i intimních scénách

Premium Je jí jednadvacet, ale už má za sebou slušnou řádku rolí. A zajímavých, od těhotné studentky po slečnu trpící úzkostmi....

Lidé chtěli mít kousek Svaté země doma

8. prosince 2023  8:15

Betlém v jakékoliv podobě nechybí v adventním a vánočním čase snad v žádné domácnosti. Základy této...

Peče celá země odstartuje v lednu opět s Maršálkem, známe 12 soutěžících

8. prosince 2023  8:12

Souboj o nejlepšího amatérského pekaře v Česku odstartuje jíž 6. ledna, kdy divákům České televize...

Pejsci, pozor, sýr. Fotografka povýšila psí portréty na atraktivní umění

8. prosince 2023

Fotografka Cat Race z britského Prestonu se našla ve fotografování psů. Právě nafotila sérii nových...

Úvěrů je nespočet. Jak se v nich zorientovat?

7. prosince 2023  8:30

Banky poskytují spotřebitelské úvěry neúčelové, u nichž se neptají, na co peníze použijete. Úvěrem...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Zemřela slovenská zpěvačka Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara

Ve věku 43 let zemřela na Floridě slovenská zpěvačka Barbara Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara, které se v...

České croblihy končí. Špatné rozhodnutí srazilo pekárně vaz

Pekárna Oh Deer Bakery, kterou v roce 2017 otevřel Lukáš Vašek, v polovině prosince zavírá své provozy v Praze. Důvodem...

StarDance opustil cukrář Josef Maršálek. V děkovné řeči padla peprná slova

Osmé kolo StarDance bylo posledním pro cukráře Josefa Maršálka a Adrianu Maškovou. V rozstřelu byli s kajakářem...

Nádor ho připravil o část úst, teď Kvasnička míří do Událostí. Výzvu přijímám, říká

Moderátor Josef Kvasnička (51) v minulosti kvůli zhoubnému nádoru v čelisti přišel o čtvrtinu úst a zubů a musel se...