Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vděčný dárek, na který se nepráší

  16:00
Inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování přivedl v roce 2011 Olina Bezchlebu k založení vlastní značky Via Delicia.

Delikatesy z lokálních surovin vyrábí v rodinné manufaktuře v Zábřehu. „Chtěl jsem vyrábět podle tradičních receptur kvalitní výrobky. Intuitivně jsem si začal receptury sám připravovat,“ říká Olin Bezchleba, majitel rodinné konzervárny Via Delicia.

Vaše rodinná konzervárna funguje už více než deset let. Jak se za tu dobu proměnil váš sortiment a způsob zpracování?

Začínali jsme v malé provozovně se základním kuchyňským vybavením. Srdcem výroby byl malý sterilizátor. Přesně si pamatuji na naše první produkty. Byla to králičí paštika, šípkový džem a vepřové maso ve vlastní šťávě. V té době začaly v Olomouci farmářské trhy a my se tam vydali. A ukázalo se, že to byla trefa do černého. Ověřili jsme si, že lidé mají o naše výrobky zájem. Odezva byla velká a my většinu prodali. To byla velká radost. Začali jsme plánovat, jak vše uchopit dál. Jak rostl zájem o naše produkty, přikupovali jsme nové technologie pro efektivnější zpracování.

Za založením vlastní značky byl nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Čím pro vás byla tak přelomová?

Byla to vlastně náhoda, něco jsem hledal v antikvariátu a tuto knihu objevil. Byly v ní i zápisky hospodyňky, o to je vzácnější. Chtěl jsem vyrábět podle tradičních receptur kvalitní výrobky. Intuitivně jsem si začal receptury sám připravovat. Když jsem pak tu knížku otevřel, bylo to, jako bych je z ní opsal. To mi ukázalo, že jdu správnou cestou, že už vše před sto lety měli vymyšlené a já to jen znovu objevuji. Některé receptury jsem musel lehce upravit, aby chutnaly soudobému konzumentovi. V té době lidé hodně šetřili a nemohli si dopřát optimální skladbu receptů. Používali třeba margaríny. Ale základ je stále stejný.

https://www.viadelicia.cz/nase-nabidka/

Vyrábíte z lokálních surovin, které vám lidé mohou i donést. Co se letos dařilo takto sehnat nejsnadněji a co byl naopak problém?

Letos byla špatná sezona hub, mnoho jsme jich do skleniček nenandali. Neurodilo se ani moc jeřabin. Naopak dobrá úroda byla u sadového ovoce. Příroda vždy rozhodne, jestli bude přebytek nebo naopak. Podle toho pak upravujeme výrobu. Co se týče masa, dodávky jsou stabilní kromě zvěřiny v době hájení, ale s tím vždy počítáme a předzásobíme se.

Blíží se Vánoce, vybírají lidé delikatesy jako dárek?

U nás je dlouhá tradice dárkových košů s delikatesami u příležitosti životních jubileí. Na Vánoce to donedávna nebylo tak obvyklé. S dárkovými sadami jsme začali zhruba před osmi lety. Postupně se klienti naučili volit tyto dárky i na Vánoce. Oblíbenými se staly i mezi firmami, které chtějí nějaký drobný dárek pro své klienty ke konci roku. Výrobky jsou trvanlivé, nemusí se skladovat v chladu, proto se k tomuto účelu skvěle hodí. Máme i řadu zákazníků, kteří u nás vyřeší Vánoce pro celou rodinu. Je to vděčný dárek, na který se nepráší.

Jakou nabídku máte?

Olin Bezchleba

Dárkové sady máme připravené tematicky. Například lovecká sada zvěřiny či rybářské trio, kde jsou výrobky ze sladkovodních ryb. Máme i kombinace paštik a džemů, které se chuťově krásně snoubí a hodí se v této kombinaci i na jednohubky. S oblibou je používáme na prezentacích v kamenné prodejně a lidem to moc chutná.

Co byste poradil jako dárek člověku, který říká, že nic nepotřebuje?

Nemůžete se trefit jedním produktem do chuti všech. Proto když vybíráme dárek pro někoho, u koho si nejsme jistí, co mu bude chutnat, doporučujeme kombinaci masa a sladkého. Máme třeba dárkové farmářské bedýnky, ve kterých právě různé kombinace jsou. Tím neuděláte chybu, alespoň něčím se do chuti trefíte. Jídlem uděláte vždycky radost.

Co chystáte na příští rok za novinky?

Každý rok se snažíme přijít s novým výrobkem. Příští rok chceme připravit nové dárkové obaly. Myslím, že pokud vše vyjde, budou zákazníci mile překvapeni.

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...