Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodí se nový Kašpárek či Maršálek?

  8:00
Prestiž gastro oborů roste, o šikovné kuchaře i cukráře je zájem. Atraktivitu zvyšují i stále oblíbenější televizní pořady s tematikou vaření a pečení.

Kuchařský um: Vyfiletovat rybu či řádně uhníst těsto na chléb. Budoucí kuchaři, pekaři či cukráři potřebují spoustu dovedností, které získají od zkušených mistrů. | foto: Profimedia

Z aznamenali jsme rostoucí zájem zejména o obor cukrář. K tomu jistě přispěla soutěž Peče celá země. Přicházejí děti, které mají dobrý studijní průměr a jsou už na obor dopředu připravené, mají spoustu dovedností,“ uvedl Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Celý magazín

titulka SŠ a VŠ, 14.10.2022

Nárůst uchazečů zaznamenali například na pražské Střední škole gastronomické a hotelové. „Žádný výzkum jsme nedělali, takže dát nyní jasná čísla bez detailnějšího průzkumu by nebylo úplně korektní. Co lze ale říci s naprostou jistotou, je to, že se zvýšila prestiž těchto povolání. Což v důsledku znamená, že se každý rok hlásí více žáků. Nicméně nárůst je nepochybně dán i silnějšímiročníky,“ míní Karel Vratišovský, ředitel Střední školy gastronomické a hotelové.

Vítězné zlaté ručičky

Právě na této škole studovaly některé mediální hvězdy – například porotce v soutěži Peče celá země cukrář Josef Maršálek či zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. A není vůbec vyloučené, že odtud vzejdou další kuchařské a cukrářské celebrity. „Nepochybně mezi našimi současnými i bývalými žáky takové talenty jsou. To, že nejsou mediálně známí, na jejich kvalitách a práci nic nemění. Kromě toho širšího povědomí veřejnosti, samozřejmě,“ říká Karel Vratišovský s tím, že jejich žáci často obsazují první příčky profesních soutěží, jako jsou například Zlaté ručičky. Dobrou vizitkou školy je i to, že reprezentují Českou republiku na mezinárodních kláních, jako jsou olympiády, mistrovství světa, a to nejen v juniorských kategoriích, ale i jako absolventi. Ostatně další absolvent školy – Vlad Ryasnyy – byl členem českého týmu, který letos reprezentoval republiku na Global Chefs Challenge v Abú Dhabí.

„Naši studenti na praxi chodí na reálná pracoviště, do čtyř- a pětihvězdičkových hotelů a restaurací s mezinárodními standardy, na stáže jezdí do zahraničí. Důsledkem toho je, že již v průběhu studia dostávají nabídky práce a mohou si vybírat dle faktických zkušeností,“ popisuje Karel Vratišovský, že o práci se jejich studenti bát nemusejí. Jak se pohybovat v provozu, učí se od špiček v oboru. Mezi šéfy na pracovištích patří Zdeněk Pohlreich, Marek Fichtner, Roman Paulus, Radek Benetka, Tomáš Kalina a další. Škola se pyšní nadprůměrným počtem absolventů, kteří získají dobré zaměstnání hned po ukončení studia. Statistiky zaměstnanosti absolventů se od sledovaného roku 2011 pohybují nad 96 %.

Druhé nejnáročnější povolání

Kde lze v Praze studovat gastro obory

Střední škola gastronomická a hotelová, www.ssgh.cz

Střední škola podnikání a gastronomie, www.sougastro.cz

Střední odborné učiliště gastronomie, www.souukrbu.cz

Gymnázium bratří Čapků a První české soukromé střední odborné učiliště, www.pcssou.cz

Soukromé střední odborné učiliště ATHOZ, www.athoz.cz

Střední škola hotelnictví a gastronomie International, www.skolahotelnictvi.cz

Pozn.: jde o výběr škol, celý seznam na www.stredniskoly.cz

SŠ a VŠ

Tomáš Popp ovšem upozorňuje i na stinné stránky zvýšené popularity gastro oborů. „Soutěže i sociální sítě podávají o cukrařině i kuchařině trochu zkreslený obraz. Lidé vidí jen to hezké, co je za hodinu hotové. Skutečnost je ale trochu jiná, jsou to náročná řemesla,“ uvádí Popp. Asociace se proto zaměřuje nejen na to, aby si žáci obory vybrali, ale také u nich zůstali. Provozují vzdělávací portál www.varimedobre.eu, pořádají exkurze iřadu soutěží, mezi nimi i celorepublikovou Gastro Junior. Asociace má také národní tým – jak seniorský, tak juniorský. Na konci listopadu míří na světový pohár v Lucembursku a v týmu je několik nadaných mladých talentů. Česká gastronomie se umisťuje v první desítce.

„Když u řemesla zůstanou, získají zaměstnání, které je dnes dobře hodnocené a ceněné. Ale kuchař je po horníkovi druhé nejnáročnější povolání – psychicky i fyzicky. Když hostovi nechutná, hned se to dozvíte. A každý den začínáte znovu, nikoho nezajímá, že se vám včera povedla svíčková,“ vyjmenovává některá úskalí Tomáš Popp. I přesto je to ale prý obor velmi krásný.

Asociace má nyní v plánu zaměřit se na vzdělávání pedagogů, i ti mohou totiž žáky motivovat, aby v oboru zůstali. Jak v oboru kuchař, tak cukrář jdou dopředu nejen celkové trendy, ale i technologie a suroviny. Gastronomie se mění, proto je i pro vyučující soustavné vzdělávání nezbytné.

Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...