Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládo, přestaň s námi vorat! Protestující zemědělce čekala místo úředníků policie

  8:00aktualizováno  15:26
S velkým odhodláním a výmluvnými transparenty vyrazily dnes dopoledne desítky zemědělců na protestní jízdu do České Lípy. Jejich cílem byl Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). K setkání s jeho zástupci však nedošlo, místní pracovníci dnes neměli úřední hodiny pro styk s klienty.

„Protestní jízdou chceme občanům České republiky připomenout, že jsme tu pro ně, chceme produkovat kvalitní potraviny a nenechávat půdu ladem,“ stálo v prohlášení avizující protestní akci.

Zemědělci z Českolipska vyjeli po desáté ráno z Nového Boru, Zahrádek a Brniště. Jednalo se o větší, ale i menší zemědělská družstva.

„Už nemůžeme mlčet, jedeme s požadavky k úřadům SZIF, za naši existenci chceme bojovat. Kolona bude mít bezmála padesát strojů zemědělské techniky. Projedeme městy a u úřadu se zastavíme okolo dvanácté hodiny předat to, co jim povezeme,“ řekl před jízdou Pavel Cihlář ze Zemědělského obchodního družstva (ZOD) Brniště.

Řidiči vyvěsili na své vozy české vlajky, některé nesly transparenty s nápisy jako „Vládo, přestaň s námi vorat!“, „Produkce českých potravin v ohrožení“ (doplněno logem mrtvé krávy na zádech) či „Zastavte vládní agrohazard, konec českých chovů“. Stroje troubily a blikaly, některé vyhrávaly melodie.

Zhruba kilometrová kolona jedoucí maximálně čtyřicítkou vzbuzovala zájem obyvatel. Skupina mladých stála u silnice, zvědavci zemědělcům mávali, fandili, zdravili je a povzbuzovali. Proč konkrétně protestují, nikdo z oslovených ale nevěděl. „Něco se zemědělstvím. V Evropské unii je to velký špatný,“ zamyslel se jeden z mladíků, než jeho slova přehlušily klaksony.

Kolemjdoucí udiveně sledovali jízdu nejrůznějších modelů zemědělské techniky. Ani oni netušili, co se dnes v České Lípě děje. „Vůbec nevím,“ krčila rameny místní seniorka. Kolona následně dorazila před Státní zemědělský intervenční fond.

Zachování úhorů a byrokracie

Protestů se účastnila i rodinná farma Sixta z Tuhaně. Spolumajitelka Tereza Sixtová celé dění monitorovala dronem. Zaměstnanci farmy přijeli třemi traktory, další dva zapůjčili jiným protestujícím. „Jsme tady proto, že chceme ukázat celému národu, že peníze zemědělci netisknou. Nepotřebujeme ty dotace, ale potřebujeme mít kde hospodařit,“ míní Sixtová.

Mezi problémy, se kterými se podle jejího názoru kvůli nastavené evropské politice potýkají, je například zachování úhorů. „Na nich v tu chvíli nemůžeme nic pěstovat, nic posekat, musíme je nechat ladem. Ale platíme z nich dvojnásobnou daň. Omezuje nás to. Neprodukuje nám to nic, ale náklady se na všechno stejně zvyšují,“ popisuje mladá žena.

Jako další, možná největší zátěž pak vnímá byrokracii. „To je pro nás úmor. Místo aby byl člověk na poli a staral se o půdu nebo o zvířata, musí pořád sedět v kanceláři a vyplňovat nějaké papíry. To je asi ten nejdůležitější důvod, proč tu dneska jsme,“ uzavírá spolumajitelka farmy, kde pracuje kolem 25 lidí. Pěstují zde kromě pšenice, ovsa a ječmene také cukrovou řepu, brambory, lupinu, hrách, kukuřici nebo mák.

Tereza Buzková ze ZOD Brniště v úterý ráno uvedla, že oproti původnímu plánu měla jízda zpoždění. Na státním fondu chtěli zástupci zemědělců předložit své požadavky a důvody, které je k dnešní protestní akci dovedly. „Akorát na SZIFu dostali pokyn z ministerstva zemědělství, že musejí zůstat doma. Sice jim budeme chtít něco předat, ale nemáme komu,“ doplnila.

„Bohužel byli všichni úředníci z Prahy odvoláni, aby se s námi nesešli. A máme se ozvat na tiskové oddělení SZIF,“ potvrdil Pavel Cihlář ze ZOD Brniště. „Jsme zemědělci tady z okolí a přišli jsme jako slušní lidé jenom za úředníky, kteří nás mají na starosti. Ale takhle se k nám postavili,“ konstatoval posmutněle Cihlář před prázdnou budovou SZIFu, kde místo úředníků čekaly v pohotovosti policejní hlídky.

Podle mluvčí SZIF Evy Češpivy se však protestující prostě nevešli do úředních dnů určených pro jednání s klienty, které má pracoviště stanoveno na pondělí a středu. Ve zbytku pracovní doby plní zaměstnanci ostatní pracovní úkoly.

„Ostatní dny jsou pracovníci SZIF na místě k dispozici po předchozí domluvě schůzky. Konkrétně pracoviště v České Lípě je dnes uzavřeno v souladu s úředními hodinami uvedenými na webových stránkách,“ shrnula Češpiva na dotaz iDNES.cz.

Jakékoliv podání, ať už dokumenty nebo podněty, je podle ní možné zaslat k rukám daného úřadu státní správy poštou, e-mailem, předat osobně či přes podatelnu. „Toto právo přísluší každému občanovi,“ zmínila.

Pokračování v Liberci

„Už se nemůžeme dívat, jak se tu s námi zemědělci oře. Chceme, abychom dělali zemědělství jako dříve, nebyli v křečích z ohlášené kontroly, a hlavně měli radost z naší usilovné celoživotní práce! Nechceme se nechat ustavičně tlačit do rohu, ale abychom byli na nás zemědělce hrdí,“ stojí na plakátku, který zval na akci.

Pozvánku dále zdobí řada hesel jako NE – uplatňování zeleného údělu, NE – povinnému uvedení půdy do klidu nebo třeba NE – vyšším cenám potravin.

Protestující v tiskové zprávě říkají, že mezi jejich požadavky patří vyřešení kritické situace na evropském trhu s komoditami vlivem nesystémových importů, přenastavení společné zemědělské politiky na úrovni ČR i EU a podpora zemědělské výroby s cílem zajistit soběstačnost a levné potraviny, ukončení omezování zemědělské výroby, ukončení ekonomického poškozování farmářů či splnění slibů vlády v podpoře zaměstnanosti na venkově.

Ve čtvrtek vyrazí zemědělci v traktorech protestovat na ředitelství Státního zemědělského intervenčního fondu v Liberci. „Tam přijedou zemědělci z Libereckého kraje – opět bez jakékoliv příslušnosti ke svazu, organizace či ke sdružení. Přijedeme za nás jako za sedláky; za ty, co dělají na těch polích. Nepoliticky,“ zdůrazňuje Cihlář. Podle dřívějších odhadů organizátorů by akce v Liberci měla být menšího rozsahu.

Jestli na liberecké pobočce SZIF budou ve čtvrtek úředníci k dispozici, mluvčí Češpiva nepotvrdila.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Kvůli nové knihovně zmizí letní kino v Turnově, promítání se vrátí za dva roky

28. dubna 2024  8:09

Největší stavební akci za posledních osm let se brzy rozjede v Turnově. Ve městě vyroste nová...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...