Zásada bude o víkendu hostit tradiční Mistrovství České republiky ve sprintu...

Zásada bude o víkendu hostit tradiční Mistrovství České republiky ve sprintu psích spřežení. | foto: Zásadský Sprint

Jizerkami proběhnou stovky psů, Zásadu obsadí mistři spřežení

  • 1
Nejvíce tažných psů na metr čtvereční v tuzemsku se bude o víkendu vyskytovat zřejmě v městysu Zásada na Jablonecku a v jeho okolí. Úpatí Jizerských hor totiž 12. až 13. února pohostí tradiční Mistrovství České republiky ve sprintu psích spřežení nazvané Zásadský Sprint 2022.

Miroslav Princ, ředitel klání, uvádí, že závodníci budou soupeřit v několika disciplínách rozdělených podle počtu psů ve spřežení a také dle plemena psa v zápřahu.

„K vidění budou závodníci jak na běžkách s jedním psem, tak saně se čtyřmi nebo šesti psy, ale také osmispřeží se speciálně šlechtěnými psy pro tento výjimečný sport,“ popsal pořadatel na webu závodu. 

Na účastníky soutěže čekají během soboty a neděle tratě připravené pro jednotlivé kategorie a to v rozmezí devíti až třiceti kilometrů. „Trať je vedena po loukách a lesních cestách. Sněhu by mělo být dost, tratě vzorně upravené,“ dodávají organizátoři.

Start první kategorie je na programu v sobotu dopoledne v jedenáct hodin v areálu fotbalového hřiště v Zásadě.

Mezi přihlášenými závodníky figurují nejenom jezdci z českých luhů a hájů, ale třeba i zástupci Německa nebo Polska. A kupředu je zřejmě bude hnát početný dav přihlížejících. Například v roce 2019, kdy se akce jela naposledy, se na ni přišlo podívat kolem pěti tisíc diváků. 

„Vytvořili bouřlivou kulisu nejen v prostoru startu, ale také na připravených místech pro diváky. Pořadatelé dále připravili doprovodný program a také online přenos závodu na internetu, který rozšířil počet diváků,“ komentoval tehdy Miroslav Princ.

Zásadského mistrovství republiky se pravidelně účastní všechny druhy psích tažných plemen. Na trati jsou k vidění psí šelmy v podobě sibiřských husky, samojedů, českých horských psů. Účastní se ovšem také aljašští husky, evropští husky, grónští psi, ale i evropští saňoví psi, kteří jsou špičkou ve sprintové disciplíně.

12. února 2017