Výbuch poškodil celý byt. | foto: HZS LK, stanice Jablonec nad Nisou

Výbuch plynové lahve poškodil byt, jeden člověk je popálený

  • 9
Ve středu večer explodovala v jednom z bytů ve Smržovce na Jablonecku propan-butanová lahev. Záchranka odvezla do nemocnice třiatřicetiletého muže s popáleninami. Další nájemníci museli být z domu evakuováni.

Výbuch nastal krátce po deváté hodině večer v bytovém domě.

„Na místě bylo zjištěno, že v jednom z bytů explodovala dvoukilogramová propan-butanová lahev. Výbuch poškodil celý byt, byla vyražená okna, dveře, poškozený je i strop a zřejmě i střecha bytového domu,“ řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Třiatřicetiletý nájemník, v jehož bytě láhev explodovala, byl s popáleninami převezen do nemocnice.

Příčinou výbuchu byla zřejmě neodborná manipulace zraněného s propanbutanovou lahví u vařiče.

„Podařilo se mu uvolnit plnicí ventil, čímž došlo k úniku plynu z lave a ve spojitosti se zapálenou svíčkou k následné explozi,“ uvedla Suchánková.

Své byty muselo ještě v noci z bezpečnostních důvodů opustit dalších osm nájemníků. Smržovka zajistila pro poškozené náhradní ubytování.

Statik rozhodne, zda se lidé do domu vrátí

„Na místě byl i statik, který se spolu s policisty a hasiči ve čtvrtek opětovně do bytového domu, který je v současné době zapečetěný a nepřístupný pro kohokoli z nájemníků, vrátí, aby provedl další ohledání,“ dodala Suchánková.

Statik by se měl také vyjádřit k tomu, zda je dům dále obyvatelný a zde je možné, aby se do něj nájemníci vrátili. Bude se zjišťovat i konkrétní rozsah škod, které exploze způsobila. Policie se dále případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.