Servisní a administrativní centrum pro autobusy vybuduje dopravce v areálu ve...

Servisní a administrativní centrum pro autobusy vybuduje dopravce v areálu ve Stružnici. | foto: Liberecký kraj

Autobusy nebudou muset na údržbu až do Liberce, servis vyroste ve Stružnici

  • 0
Krajský dopravce ČSAD Liberec koupil areál ve Stružnici, asi osm kilometrů od České Lípy. Vybuduje tam servisní a administrativní centrum pro autobusy, které přepravují cestující na Českolipsku. Za areál, který původně využívala spediční firma, zaplatil 21,5 milionu korun bez daně.

„Jde o téměř novou budovu, která je ve velmi dobrém stavu. Cena byla velice příznivá,“ konstatoval Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Doposud jezdily autobusy i na běžnou údržbu až do Liberce. „Nyní už nebudou muset tuto cestu absolvovat. I z hlediska logistiky přináší nový areál řadu výhod,“ dodal Sviták.

Zakoupením servisního areálu ve Stružnici podle něj dopravce významně ušetří. Hlavní zázemí ČSAD Liberec zůstává i nadále v Liberci v ulici České mládeže. Společnost využívá také další prostory, například v Českém Dubu, Frýdlantu, Novém Boru a Dubé.

Na Českolipsku zajišťuje veřejnou hromadnou dopravu od prosince 2021, přičemž nově uzavřená smlouva platí deset let.

„Během působení ČSAD Liberec na Českolipsku se obměnily autobusy za modernější a pohodlnější, čímž se zvýšil komfort cestujících. Díky vlastnímu dopravci se daří dodržovat jízdní řády a zajistit, že spoje opravdu vyjedou,“ řekl hejtman Martin Půta.

To, že má spoje na starosti krajský dopravce, je podle něj nejefektivnější cesta, jak zajistit, aby měl kraj náklady na veřejnou dopravu pod kontrolou.