Podle informací MF DNES se na šizení podkladů pro vydání řidičských průkazů...

Podle informací MF DNES se na šizení podkladů pro vydání řidičských průkazů podílela také jablonecká Autoškola Čičmanec. Redakce u jejího sídla v pondělí po obědě zjistila, že jsou dveře zalepeny policejní pečetí, autoškola je uzavřená a nikdo neotevírá. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Provozovatelé autoškol za úplatek vyplňovali testy, u soudu dostali podmínky

  • 10
Okresní soud v Jablonci nad Nisou ve čtvrtek uložil dvěma provozovatelům autoškol z Jablonecka v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů podmínky a peněžité tresty. U obou schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Soud muže potrestal podmíněným tříletým trestem se zkušební dobou na čtyři roky.

Sedmašedesátiletý Ladislav Čičmanec z Jablonce nad Nisou navíc musí zaplatit 200 tisíc korun, o tři roky mladší Radoslav Fišera z Velkých Hamrů 50 tisíc korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

„Soud shledal podmínky pro schválení této dohody za splněné ve vztahu k těmto dvěma obviněným, kterým tedy bylo kladeno za vinu konkrétně 80 dílčích skutků a byly uloženy podmíněné tresty odnětí svobody a dále peněžité tresty,“ řekl novinářům mluvčí soudu Jaroslav Kneř.

Oba byli odsouzeni za účastenství ve formě pomoci ke zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu přijetí úplatku. Šlo o 80 případů, kdy pomáhali žadatelům o řidičským průkaz podvodně složit závěrečné zkoušky. Při závěrečných písemných testech jim radili nebo za ně otázky dokonce vyplňovali a někteří uchazeči ani neabsolvovali zkušební jízdy. Na otázky novinářů k rozsudku ani jeden z nich dnes nereagoval.

Policie zasahovala v autoškolách. Viní je, že za úplatky falšovaly zkoušky

Státní zástupce Roman Šír uvedl, že výše peněžitých trestů odpovídá výši úplatků, které tím podle policie mohli získat. „Jeden z dnešních obviněných obdržel peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun a druhý obdržel peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun,“ dodal.

V souvislosti s tímto případem zadrželi policisté loni v květnu pět lidí, konkrétně dva zkušební komisaře z Tanvaldu a tři provozovatele autoškoly. Trestní stíhání jednoho komisaře policisté podmíněně zastavili v přípravném řízení, trest nad zbývajícími dvěma obviněnými vynese soud za týden. I oni uzavřeli dohodu o vině a trestu.

,