Řidič nechtěl platit za parkování. Odvalil kameny a odjel po chodníku

  • 85
Řidič osobního vozu nechtěl u supermarketu v České Lípě platit za stání na parkovišti se závorami. Odstranil tedy kameny, které stály u chodníku vedoucímu k obchodu, a odjel po něm. Jeho počínání zachytila bezpečnostní kamera.

Šofér ve starším červeném BMW hledal cestu z parkoviště Lidlu v Purkyňově ulici minulý pátek dopoledne.

„Řidič chtěl opustit placené parkoviště, které je opatřeno závorami. Předpokládáme, že by musel něco zaplatit, byť nevíme, kdy tam přijel,“ říká mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková.

Parkování u tamějšího Lidlu je zdarma pro dobu 90 minut. Každá další započatá hodina vyjde na sto korun.

Vůz stál na parkovišti nejspíš delší dobu. Podle záznamu bezpečnostní kamery bylo pod jeho místem sucho, zatímco prázdná parkovací místa byla mokrá.

Řidič zamířil do zadní části parkoviště, kudy vede chodník, který před auty blokují dva kameny. „Je to cesta pro pěší. Auta tam nemají co dělat,“ doplňuje mluvčí.

Muž kameny odvalil, opatrně svým nízkým vozem najel na chodník a z něj se pak nepojil na ulici Sluneční, po které svižně odjel. Zda se řidiče podařilo dopadnout, nechtěla mluvčí říct.

Muž se dopustil přestupku, za který mu hrozí pokuta dva tisíce korun. Zároveň nezaplatil částku za parkování. Tu však společnost Lidl zpětně vymáhat nebude.

„S podobnými případy se setkáváme zcela výjimečně. Aktivní řešení podobných situací a dohledávání viníků bohužel ale není v našich silách. Zároveň platí, že primárním cílem zřízení závor a parkovného není zisk, ale zajištění dostatečného počtu parkovacích míst pro naše zákazníky. V případě, že se na nás obrátí městská či státní policie, jsme však samozřejmě připraveni poskytnout součinnost,“ uvedl mluvčí společnosti Tomáš Myler.

„Co se týká této konkrétní situace, zajistíme efektivnější řešení tak, aby se něco podobného již neopakovalo, a především aby nebyla ohrožena bezpečnost pěších na daném chodníku,“ dodal Myler.

Řidič hledal cestu z parkoviště u Lidlu v České Lípě.

Řidič hledal cestu z parkoviště u Lidlu v České Lípě.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz