Venkovní koupaliště má v České Lípě vyrůst mezi supermarketem a průtahem města....

Venkovní koupaliště má v České Lípě vyrůst mezi supermarketem a průtahem města. To kritikům vadí. | foto: město Česká Lípa

Referendum v Lípě bude den po volbách. Je to bojkot, zlobí se opozice

  • 1
Hned třikrát půjdou lidé v České Lípě v lednu k volebním urnám. Dvakrát v rámci prezidentských voleb a jednou k místnímu referendu. Jeho konání schválili zastupitelé na neděli 28. ledna, tedy den po konání druhého kola volby hlavy státu.

Opozice, která původně prosazovala referendum jenom o stavbě bazénu v den prezidentských voleb, to považuje za prohru. Mimo jiné i proto, že občané budou odpovídat ne na jednu, ale hned pět otázek.

„Nízké účasti se neobávám. Když už budou mít lidé v sobotu rozvoleno, tak si to v neděli doplní referendem. Alespoň se ukáže, jestli je veřejnost skutečně tak polarizovaná ve věci městských investic,“ tvrdí starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD).

K otázce o stavbě koupaliště přibyl i dotaz o koupi rozhledny Štěpánka a ruiny Kounicova domu, o opravě Jiráskova divadla či o stavbě nové knihovny na Jeřábkově náměstí. Knihovnu přitom ještě donedávna plánovala radnice v Crystalu a o tom, že by mohla být jinde, nikdo nevěděl. „Je to čerstvá věc, vzešlá ze schůzky s architekty. Považujeme za správné se na to lidí zeptat,“ zdůvodňuje starostka.

Doplněné otázky lidi zmatou, obává se opozice

Opoziční zastupitel Tomáš Vlček (SLK) míní, že doplněné otázky v referendu lidi ještě víc zmatou.

„Některé otázky mají asi stejný smysl, jako ‚Koupím si letos porsche?‘. To měli připravené od právníků, protože ty otázky to rozředí a znejasní. Například taková knihovna na Jeřábkově náměstí, o tomto místu se doposud neuvažovalo, nenapsala se o tom ani čárka, čili je to jako s tím porsche,“ tvrdí Vlček.

Opozice tvrdí, že termín i znění referenda vypovídají o tom, že radnice ve skutečnosti referendum nechce. Myslí si to třeba zastupitel Pirátů Petr Jeník.

„Jediným účelem tohohle jejich referenda je ve skutečnosti jeho naprostý bojkot. Kdo asi půjde k referendu v neděli den po druhém kole prezidentských voleb? Jestli bude účast 10 procent, tak to bude úspěch,“ líčí Jeník. Aby bylo referendum platné, musí k němu dorazit nejméně 35 procent oprávněných voličů a pro jednu z možností se musí vyslovit nadpoloviční většina z nich.

Otázky v referendu

1. Souhlasíte, aby Česká Lípa provedla zásadní opravu a přestavbu budovy Jiráskova divadla?

2. Souhlasíte, aby město vybudovalo moderní knihovnu v prostoru tzv. Tilie na Jeřábkově náměstí?

3. Souhlasíte, aby Česká Lípa rozšířila Sportareál a vybudovala venkovní bazén v ulici Barvířská?

4. Souhlasíte, aby město koupilo zbytek vyhořelého Kounicova domu a obnovilo ho?

5. Souhlasíte s tím, aby město koupilo bývalou rozhlednu Štěpánka na Špičáku a přilehlé pozemky?

„My ho chtěli vyhlásit jako poslední možnost, jak zabránit venkovnímu bazénu za 90 milionů u Kauflandu, vedení si odhlasovalo víc otázek, protože si samo prostě neumí poradit,“ glosoval zastupitel Zdeněk Ježák (nezařazený, ex-ANO).

Místostarosta: Více otázek zvýší účast

Místostarosta Juraj Raninec (ODS) ovšem argumentuje, že více otázek v referendu spíše zvýší účast. „Přidali jsme další otázky, aby to bylo atraktivnější a přišlo víc lidí. Teď si tam každý najde svoje téma.“

Termín referenda byl zvolen mimo jiné i proto, že by město nebylo schopné sjednat dalších 180 lidí do volebních komisí. Kdyby se referendum konalo s volbami, musel by být jejich počet dvojnásobný. „Museli bychom také koupit i 44 uren. A co pak s nimi?“ ptá se Raninec.