Prkna s hřebíky, která někdo položil v obci na silnici.

Prkna s hřebíky, která někdo položil v obci na silnici. | foto: Rádlo

Naštvaný občan nastražil na projíždějící kamiony hřebíky, přejel je soused

  • 26
Svérázným způsobem se rozhodl řešit nárůst dopravy neznámý obyvatel Rádla na Jablonecku. Obcí nyní kvůli uzavřené křižovatce Rádelský mlýn jezdí více aut, a to především nákladních. Na silnici proto někdo opakovaně položil prkna s hřebíky. Místo kamionům však probodly pneumatiku jinému obyvateli obce.

Hřebíky poškodily vůz na konci minulého týdne. „Prkýnka s hřebíky se tu objevila asi dvakrát. Odneslo to auto rádelského občana,“ říká starosta Rádla Miroslav Šikola. Vůz na hřebíky najel u bývalé hájovny ve směru na Milíře.

„Nevím, co lidi blbnou, ale je fakt, že tu nárůst dopravy pociťujeme,“ přiznává starosta obce se zhruba devíti sty obyvateli.

Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn zavřela sjezd na Jablonec nad Nisou a řidiči musí využít objížďky. Rádlo sice není na seznamu oficiálních objízdných tras, ke zkrácení cesty od Prahy do Jablonce se ale nabízí.

Liberecký kraj proto před časem zpřísnil podmínky využívání objízdných tras a před Rádlo umístil cedule se zákazem vjezdu pro nákladní vozy. Ani to ale podle starosty příliš nepomohlo.

„Jsme první sjezd, který následuje po Rádelském mlýnu, a tak to řidiči zkouší, i když projedou třemi zákazy. Nejhorší situace je asi s Poláky a Litevci. Nedávno tu zastavil kamion, který chtěl jet cestou k nádraží. Tam ale není schopný projet. Jsou to stupidity nejvyššího rázu,“ zlobí se starosta a podotýká, že v obci přibyly i cedule se sníženou rychlostí nebo značky oznamující zúžení vozovky.

Proraženými gumami se nyní zabývá policie. „Dne 25. dubna jsme přijali oznámení v souvislosti s poškozením vozidla v úseku komunikace Rádlo - Milíře. Došlo k poškození pneumatik vozu hřebíky,“ potvrdil policejní mluvčí Vojtěch Robovský. „Případ řešíme jako přestupek,“ dodal.

Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn potrvá do konce listopadu 2021. Provoz na silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem zde vede ve střídavém režimu dvou a jednoho jízdního pruhu — na Liberec ve dvou, na Turnov v jednom. 

Řidiči si cestu z Prahy do Jablonce zkracují přes Rádlo.

Řidiči si cestu z Prahy do Jablonce zkracují přes Rádlo.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

13. února 2019