Škody za dva miliony korun napáchal noční požár v areálu pily v Horní Branné na Jilemnicku. Hořet začala uskladněná štěpka. | foto: HZS Libereckého kraje

Na Jilemnicku hořela pila, škoda dosáhla dvou milionů

  • 0
Škody za dva miliony korun napáchal noční požár v areálu pily v Horní Branné na Jilemnicku. Hořet začala uskladněná štěpka, z níž se oheň rozšířil i na přilehlou budovu s dílnou. S ohněm tam hasiči bojovali téměř sedm hodin.

Zraněn nikdo nebyl, příčiny požáru jsou předmětem dalšího vyšetřování, uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Radka Kostelňáková.

Dnes se na místo požáru vrátili vyšetřovatelé. „Proběhlo ohledání místa požářiště za přítomnosti kriminalistického technika a policejního psovoda se psem speciálně vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření,“ řekla krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Co bylo příčinou, není zatím jasné. Vyšetřování případu podle ní převzali semilští kriminalisté kvůli podezření z poškození cizí věci. 

Požár na pile v Horní Branné byl na operační středisko hasičů nahlášen v sobotu ve 22:25. „Po příjezdu jednotek na místo bylo průzkumem zjištěno, že se požár rozšířil i na přilehlou budovu s dílnou,“ řekla mluvčí hasičů. 

K uhašení požáru použili hasiči šest proudů a také speciální zařízení Cobra, které pomohlo uhasit střešní sendvičovou konstrukci objektu. Cobra umožňuje řezat pomocí vodního paprsku, rozprašuje vodu a vytváří vodní mlhu.

„Poté, co dostali hasiči požár pod kontrolu, byla štěpka prolévána vodou a vyvážena pomocí nakladače. Následně zasahující jednotky rozebraly nestabilní část střešní konstrukce,“ popsala postup hasičů Kostelňáková. Dohašovací práce pokračovaly na místě až do 5:22, kdy velitel zásah ukončil. „Místo bylo předáno místní jednotce k dohlídce na požářišti, dopoledne se na místo ještě vrátí vyšetřovatelé a budou zjišťovat příčiny požáru,“ dodala mluvčí hasičů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,