Na Semilsku hořel dům pro seniory. Při požáru zemřel sedmdesátiletý muž

  • 4
V domě s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku vypukl v pátek po deváté hodině večer požár. Zemřel při něm sedmdesátiletý muž. Z místa se muselo evakuovat 46 lidí, někteří skončili v péči záchranné služby. Škodu hasiči odhadli na 10 milionů. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Oheň byl nahlášen zhruba ve 21:30. „Na místě byl bohužel jeden zemřelý člověk,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Šlo o sedmdesátiletého muže. Příčinu úmrtí má ukázat pitva.

Zdravotníci na místě také prováděli vyšetření evakuovaných. Kvůli požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř.

„Někteří z evakuovaných skončili v naší péči. Všichni byli při vědomí a komunikovali s našimi posádkami,“ doplnil Georgiev. Vyšetření rozhodne, zda je potřeba někoho převézt do nemocnice.

Zhruba ve 22:45 byl podle mluvčího krajských hasičů Jakuba Suchardy požár lokalizován. „Neustále provádíme průzkum toho objektu,“ řekl kolem 23:30 mluvčí hasičů Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Evakuovaní senioři našli dočasnou střechu nad hlavou ve škole, kam Červený kříž přivezl lehátka a zajistil jim zázemí. „Zůstalo tam 31 lidí, ostatní si zajistili ubytování sami, většinou se o ně postaraly rodiny,“ uvedl Sucharda. Podle informací z místa v sobotu rodiny dorazily i pro další seniory, náhradní ubytování tak bylo nutné zajistit jen pro dvě desítky seniorů.

Při záchraně lidí ze zařízení spolupracovali s hasiči a zdravotníky také pracovníci domu a policisté. „Okolnostmi a příčinami vzniku tragické události se nyní zabývají kriminalisté Územního odboru Semily,“ oznámili policisté na twitteru.

Škodu hasiči odhadli na 10 milionů korun. V dopoledne budou na místě pracovníci z technického ústavu požární ochrany zjišťovat stav budovy a musí posoudit, zda je alespoň část budovy obyvatelná. Policie požár vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Senioři se tam ale zřejmě nebudou moci vrátit, je tam problém s elektroinstalací a bez té tam nejde zatopit, takže je pravděpodobné, že se pro klienty bude muset hledat náhradní ubytování. Budou si tam moci dojít pro věci, ale jestli se tam budou moci vrátit, se bude řešit během dne,“ dodal Sucharda.

Při zajištění náhradního ubytování spolupracuje Liberecký kraj. „Do doby, než se dům s pečovatelskou službou zprovozní, zajišťujeme místa pro dočasné ubytování seniorů v obdobných zařízeních v kraji,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta.

Požáry letos již poničily domov pro seniory v Kopřivnici či alzheimer centrum v Roztokách u Prahy, kde zemřeli dva lidé. Nejtragičtější požár v sociálních službách v historii ČR se odehrál v lednu 2020 v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, při kterém zemřelo devět lidí.

,