Elektronická cigareta (ilustrační foto)

Elektronická cigareta (ilustrační foto) | foto: AP

Elektronická cigareta podpálila postel. Není to poprvé, varují hasiči

  • 13
Elektronická cigareta způsobila v noci na dnešek požár v rodinném domě ve Frýdlantu na Liberecku. Baterie zapadla do postele a explodovala. Dvacetiletý mladík se nadýchal zplodin a záchranné služba ho odvezla do nemocnice na pozorování. Podle hasičů to zdaleka není první případ požáru od elektronické cigarety.

Požár vypukl krátce před půlnocí, uhasit se ho podařilo ještě před příjezdem hasičů. Škoda se odhaduje na 150 000 korun, informovala v úterý mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

„Není to poprvé, už před časem jsme řešili podobnou událost na Jablonecku,“ řekla Štrauchová. Scénář je podle ní stále stejný. „Dojde k vystřelení baterie z elektronické cigarety. V tomto případě ani nebyla zapojená v síti, zatím jsme nezjistili, proč k tomu došlo,“ poznamenala mluvčí hasičů.

Baterie podle ní podpálila molitan postele, oheň se ale naštěstí podařilo obyvatelům uhasit vodou a hasicím přístrojem.

O nebezpečí zapálené klasické cigarety v posteli se obecně ví a hasiči před tímto zlozvykem často varují. Řada kuřáků už to v minulosti i zaplatila životem. Teď se ukazuje, že ani stále oblíbenější elektronické cigarety nejsou zcela bezpečné. Podobných požárů podle Štrauchové přibývá.

V Německu dokonce podle portálu Spiegel.de v lednu exploze elektronické cigarety připravila v Kolíně nad Rýnem dvacetiletého mladíka o několik zubů.