ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Markéta Šubrtová, iDNES.cz

Policistům na Liberecku se nelíbí plánované úspory, zvažují odchod

  • 16
Policisté v Libereckém kraji mají obavy z plánovaných velkých úspor a rušení pracovních míst. I když se propouštění údajně nemá dotknout policistů v přímém výkonu služby, plán úspor se jim nelíbí a uvažují nad odchodem od policie.

"Pořád na nás chtějí ušetřit, berou nám peníze, nemáme jistotu a klid na práci. Osobně už práci u policie nevidím jako perspektivní. Plat, co mám tady, budu mít i jinde," uvedl policista, který zvažuje odchod. Nechce zveřejnit jméno. Stejně jako jeho kolega. 

"Ti, co už mají odsloužené roky, tak přemýšlejí o odchodu. Lidi jsou naštvaní a demotivovaní, pořád se s námi zametá. Pryč chtějí vlastně i další lidi, protože neví, co bude. Pokud si zase žádají o převedení na jiná služební místa, protože třeba nechtějí od policie pryč, tak je zase vedení nepustí," sdělil další liberecký policista. Také on prý chce od policie odejít.

Někteří policisté se už kvůli špatné finanční situaci dostali podle Zdeňka Bartoně z nezávislého odborového svazu liberecké policie do osobních bankrotů. "Měl jste příjem dvacet tisíc, hypotéku a najednou vám stát řekne, že vám dá jen patnáct," přibližuje Bartoň.

Žádost o odchod ze služebního poměru si zatím v rámci krajské policie podalo 18 policistů. "Jsou to policisté v důchodovém věku nebo se tomuto věku blíží," upřesnila mluvčí liberecké krajské policie Vlasta Suchánková.

"Ministerská analýza je ale zatím jen návrhem, týká se zejména řídícího managementu. Řadoví policisté by plánovanou redukci u policie neměli zaznamenat, možné změny by se ale v žádném případě nedotkly výkonu služby," dodala Suchánková.

Změna platových tříd

Pokud vejde plánovaná změna v život, bude v některých ohledech zásadní pro chod a řízení krajského ředitelství v Liberci. Počítá se třeba se zrušením pozice zástupce šéfa kanceláře ředitele, zrušením kanceláří podpory kvality.

Plán počítá se zrušením oddělení krizového řízení a převedení policistů pod integrovaná operační střediska. Do konce roku už třeba nebudou na oddělení ochrany utajovaných informací a skutečností sloužit policisté, ale jen "civilové". Stejně tak na organizačním oddělení. To přitom zajišťuje administrativní chod krajského ředitelství.

Návrh už nepočítá ani s funkcí koordinátorů. "Jsou to v podstatě vrchní komisaři, kteří zásadně napomáhají zástupcům vedoucích územních odborů, provádějí veškerou analytickou a kontrolní činnost. Je to neodmyslitelná funkce, vedoucím územních odborů zásadně pomáhá, v tomto smyslu také dal krajský ředitel svoji připomínku," upozornila Suchánková.

Počítá se také s posuny v platových třídách. "Pokud by to tak bylo, tak bych se z majora, který je  teď v osmé platové třídě s příplatkem za vedení, posunul do sedmé platové třídy a byl bych v hodnosti nadporučíka," řekl Aleš Jehlička, vedoucí oddělení služební kynologie krajské policie.