ilustrační snímek | foto: Petr Ježek, MF DNES

Týrají mě, stěžovala si na dceru s vnučkou. Agresivní ženy napadly i strážníky

  • 4
Na hlasitý křik a rušení nočního klidu si stěžovali obyvatelé ulice Nová Pasířská v Jablonci nad Nisou. V neděli tam kolem 23. hodiny našli přivolaní strážníci u otevřených dveří bytu klečet osmdesátiletou seniorku v slzách, která prosila, aby od ní dcera a vnučka odešly.

„Byla vyděšená a říkala, že ji napadly. Že ji celý měsíc týrají, trápí a budí v noci a nenechají ani pořádně vyspat,“ popsala mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová incident. Novou Pasířskou, která se nachází v centru města za konečnou zastávkou tramvaje, přitom nepovažuje za problémovou část Jablonce.

Jedna z žen se hlídce městské policie postavila a svérázně obvinění své matky odmítala. Tvrdila, že si seniorka vymýšlí a že na strážníky podá trestní oznámení, pokud okamžitě neodejdou. Její agresivita nabírala postupně na obrátkách, nakonec proto skončila v poutech na chodbě. Po chvíli ji následovala i druhá z žen.

„Z bytu vyběhla vnučka, hlídku obvinila z policejní brutality, vyhrožovala a zaútočila. I ji strážníci zpacifikovali,“ uvedl Tomáš Svačina, manažer prevence kriminality městské policie. Majitelka bytu později strážníkům svěřila, že se k ní dcera s vnučkou nastěhovaly před měsícem a od té doby ji psychicky trápí a vyhrožují. Říkají, že je stará a ony se postarají, aby šla do blázince.

Dříve týraly kočky

„Protože situace splňovala znaky domácího násilí, převzala si věc k dalšímu šetření Policie ČR,“ informoval Svačina, který potvrdil, že s oběma agresivními ženami má policie již zkušenosti. Koncem letošního června zasahovali policisté v jednom z domů v Jablonci nad Nisou, ve kterém ženy chovaly v nevhodných podmínkách téměř tři desítky zubožených koček prolezlých parazity.

„Na místě policisté zjistili, že se v uvedeném bytě nachází celkem 29 koček, které v něm žily v odpadcích a výkalech,“ uvedla dříve k případu mluvčí krajské policie Dagmar Sochorová. „Je téměř zázrak, že jsme v otřesných podmínkách, ve kterých kočky žily, nenašli kočičí mrtvoly,“ dodala Dagmar Kubištová, předsedkyně Ligy na ochranu zvířat a provozovatelka útulku Dášenka.

Policie ČR se k incidentu v Nové Pasířské odmítla vyjádřit: „Je to sdělení strážníků, které nebudu vůbec komentovat. Policie ČR nekomentuje případy takto adresně a o takhle konkrétních lidech,“ reagovala Ivana Baláková, mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.