Policie zadržela pět lidí, organizovali fingované sňatky s Kosovany

  • 7
Čeští a němečtí kriminalisté minulý týden zadrželi v Libereckém kraji při zátahu proti fingovaným sňatkům pět lidí - tři muže a jednu ženu z Česka a jednoho Kosovana. Trestní stíhání zadržených vede Německo, zadržený Kosovan je ve vydávací vazbě.

Podle vyšetřovatelů jde o organizování účelových sňatků Češek ze sociálně slabých poměrů s Kosovany. Úkony prováděné v tuzemsku dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci.

„Českým ženám jako občankám Evropské unie měla být administrativně zařízena práce a bydliště v Německu a jejich manželé pak na základě účelových sňatků, které proběhly v Kosovu, měli žádat o pobyt ve Spolkové republice Německo z důvodu sloučení rodin,“ popsal podvodné jednání mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Jedna osoba skončila ve vydávací vazbě

Okresní státní zástupce v Liberci Ivan Bernátek řekl, že se v ČR prováděly úkony v rámci společného vyšetřovacího týmu pro německou stranu.

„Zadrženo bylo pět osob, čtyři byly po výslechu propuštěny a jedna vzata do vydávací vazby. Část z nich byla obviněna,“ přiblížil.

Agentura DPA minulý týden ve středu uvedla, že zhruba 850 policistů a celníků v Německu prohledalo téměř stovku objektů v sedmi spolkových zemích, zejména v Hesensku. Policisté pátrali po důkazech o organizovaném zprostředkovávání fingovaných sňatků.

Podle frankfurtského státního zastupitelství zadržení podezřelí dopomáhali od konce roku 2015 svým klientům k fingovaným sňatkům s ženami ze zemí Evropské unie. Většina těchto mužů pocházela z Kosova.

Někteří z nich byli ochotni zaplatit pěticiferné sumy v eurech za sňatek s ženami z Česka, Rumunska nebo Bulharska. Státní zastupitelství předpokládá, že takto byly uzavřeny stovky sňatků naoko.

Někteří obvinění kromě toho jakožto zástupci stavebních firem zajišťovali práci načerno.

, ,