Babeta, na které havaroval muž vezoucí děti. | foto: Policie ČR

Muž bez řidičáku vezl na babetě děti a nedal přednost, všichni jsou zranění

  • 16
Ukázkovou nezodpovědnost předvedl v Bedřichově muž, který se vydal na projížďku na babetě. Na jednomístný stroj naložil i dvě nezletilé děti. Když pak na křižovatce nedal přednost autu a naboural, celá posádka mopedu utrpěla zranění. Jedno z dětí museli záchranáři přepravit vrtulníkem do nemocnice.

Nehoda se stala ve středu dopoledne. „Krátce po půl jedenácté jel po místní komunikaci řidič na motocyklu Jawa Babeta, na kterém navíc vezl dvě děti ve věku šest a osm let. Jedno z dětí sedělo před řidičem a druhé v drátěném košíku za sedadlem,“ uvedla mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

„Takto všichni bez bezpečnostních přileb jeli ve směru na centrum obce, kde řidič babety nedal v prostoru křižovatky bez dopravního značení přednost v jízdě řidiči s vozidlem Toyota Yaris, který přijížděl z jeho pravé strany. Při následném střetu všichni tři cestující na babetě utrpěli zranění,“ upřesnila Sochorová.

Mluvčí krajských záchranářů Michael Georgiev doplnil, že jedno z dětí utrpělo středně těžká poranění.

„Muselo být přepraveno vrtulníkem na dětskou traumatologii do nemocnice v Hradci Králové. Zbylí dva pacienti utrpěli lehčí poranění a sanitkou byli odvezeni do liberecké a jablonecké nemocnice,“ informoval.

Policisté navíc zjistili, že řidič babety nevlastní řidičský průkaz, neměl také sjednáno povinné pojištění. „Alkohol byl u řidiče auta vyloučen provedenou dechovou zkouškou, která měla negativní výsledek. Řidič babety nebyl schopen podrobit se dechové zkoušce, proto byl u něj v nemocnici vyžádán odběr krve,“ doplnila policejní mluvčí. Výsledek testu zatím není znám.

Předběžná výše způsobené škody je 32 tisíc korun. „Veškeré okolnosti celé události i nadále šetří policisté z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou,“ dodala Sochorová.