Harrachovský závod na archivním snímku

Harrachovský závod na archivním snímku | foto: SkiTour

Teplé počasí zrušilo další závod, běžkaři nevyjedou ani v Harrachově

  • 0
Po Jizerské 50 museli pořadatelé zrušit další velký závod v běhu na lyžích. Nedostatek sněhu neumožní uspořádat harrachovskou zastávku seriálu ČEZ SkiTour. Klání se startem nedaleko skokanských můstků bylo na programu 8. a 9. března.

„Sněhové podmínky v okolí Harrachova závodům na běžkách nepřejí a obleva pokračuje. S ohledem na nedostatek sněhu a nejistou předpověď nejsme schopni uspořádat harrachovský závod,“ uvedl za pořadatele Jan Vonášek.

Rozhodnutí padlo po inspekci trasy a předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Zatím to dle výhledů vypadá, že velmi teplo bude minimálně do 4. až 5. března. Pro Harrachov tedy nemáme žádný záchytný bod, jelikož už tam přírodní sníh roztál a tát bude v dalších dnech výrazně i ve vyšších polohách,“ doplňuje Martin Pecha z ČHMÚ.

Kardiochirurg Pirk smutní

Závodu se měla zúčastnit i řada známých jmen. Kromě sportovců se do bílé stopy těšil kardiochirurg Jan Pirk.

„Na běžkách jsem letos najezdil 288 kilometrů, což je pro profesionální běžce strašně málo, ale na mě to je docela dost. Zvlášť když poslední týdny není moc kde trénovat,“ stýská si pětasedmdesátiletý lékař, který už kvůli nedostatku sněhu přišel o Jizerskou 50. V Harrachově měl v plánu dvacetikilometrovou trať a následné pivo za odměnu.

„Nejdřív se musí doplnit tekutiny a pak si můžete klidně dát desítku. Pivo dle výzkumů obsahuje všechno, co tělo potřebuje. Je tam tekutina, bílkovina, cukr, jsou tam vitamíny,“ přibližuje emeritní přednosta IKEM. Seriál závodů má v plánu své závěrečné klání 16. a 17. března na Jesenickém lyžařském maratonu. I to je však nejisté.

17. ledna 2024