Diskuze

Z kraje mizí rozkvetlé louky, sekání a dusíkatá hnojiva vyhání i motýly

V Jizerských horách, na Kokořínsku či v Českém ráji už lidé takřka nenajdou louku plnou rozkvetlých květin. Kvůli jejich nedostatku z přírody mizí motýli, hmyz ale i menší hlodavci či obojživelníci. Na vině je časté sekání luk, rozmach zemědělství nebo nadměrné používání dusíkatých hnojiv.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TG

Nase zemedelstvi je pry na tom hure nez bylo v dobe roku 1930. Zemedelci zneuzivaji dotace misto aby se opravdu neco produkovalo. Zemedelci uz pry nejsou zemedelci jen vysavace na dotace

0 0
možnosti
PE

Společnost Lučina zde nechala o uplynulém víkendu vysázet na jeden a půl hektaru pozemků semena pro vytvoření takovéto louky.

Pane redaktore Trdlo, vy jste fakt trdlo, semena se nesázejí, nýbrž vysévají...;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JP

Nicméně když někdo tím senem krmí, tak asi úplně nedokáže zkrmovat dotacemi nebo ano?

0 0
možnosti
PP

Takže nejdříve se dávají dotace na sečení a pak zase se budou dávat dotace na nesečení? V mém okolí je spousta luk, které se posečou, seno se smotá do balíků a ty balíky pak roky hnijí na okraji louky u lesa.

9 0
možnosti
JH

Nedavno jsem se dohadovala se sousedem, ktery se pohorsoval nad mou zahradou. Nechavam ji totiz volne rust, samozrejme posekam prostory, kam chodime, ale po okrajich nechavam vsechno, listi shrabu a necham aspon trochu u kraje, aby prave mel hmyz kde zit. On ma peclive upravenou zahradu s betonovymi cestickami a bez opadavych stromu. Mne ta jeho prijde umela a jemu ta moje zanedbana a vetsina lidi s nim asi souhlasi...jenze tenhle vseobecny pristup "zuslechtovani" prirode proste nesvedci

9 0
možnosti
MP

Tak to už jsme paní Jano dva, včera jsem se ÚPLNĚ ze stejných příčin kuli naši krásně rozkvetlé, zelené zahradě, rozhádal se sousedy tak, že bude nějakou dobu trvat, než se na sebe zas upřímně usmějem.

1 0
možnosti
Foto

I27v51a19n 46M13a69r72e77k

25. 4. 2018 7:11

Není to jen záležitost Libereckého kraje, bohužel. ;-(

4 0
možnosti
ZS

Problém jsou právě ty dotace a termíny, kdy musí být podle nich posečeno. Dříve byla první senoseč na konci června (někdy i začátkem července), otavy se pak sklízely v srpnu. Při dřívějším sečení se květiny nestihnou vysemenit, takže na loukách kvetou akorát tak zjara pampelišky. Dalším faktorem pak je, že dnes už žádný zemědělec nesuší seno. Posečená tráva se nechá jen ovadnout a hned druhý den se sebere do balíků. Semena květin se pak nevysypou na louce, ale zůstanou v těch bílých balících. Z luk se tak staly jen mrtvé plantáže na trávu, což je strašná škoda.

10 0
možnosti