Památník v Terezíně. Zdejším koncentračním táborem pro Židy prošlo za necelé čtyři roky více než 140 tisíc židovských vězňů – mužů, žen i dětí.

Památník v Terezíně. Zdejším koncentračním táborem pro Židy prošlo za necelé čtyři roky více než 140 tisíc židovských vězňů – mužů, žen i dětí. | foto: Martin AdamecMAFRA

Liberci vadí znesvěcení židovské hvězdy, dětem ukáže koncentrační tábory

  • 6
Vedení Liberce chce pokračovat v boji proti znesvěcování žluté židovské hvězdy, kterou někteří lidé používají jako symbol útlaku v době epidemie koronaviru. Radní proto vyčlenili z městského rozpočtu jeden milion korun na odborné exkurze do míst spjatých s holokaustem.

Město se tak rozhodlo i proto, že kvůli znevážení žluté Davidovy hvězdy s nápisem „neočkovaný“ nebyla prodloužena smlouva seniorské ombudsmance v Liberci Lence Tarabové

Ta si hvězdu připnula během demonstrace v Praze jako výraz nesouhlasu se současnými vládními nařízeními, která podle ní řadě lidí komplikují život a ohrožují jejich existenci. Podle města tím ale znevážila utrpení Židů za druhé světové války. 

Město plánuje exkurze pro žáky sedmých a osmých tříd libereckých základních škol. „V sedmé třídě především do památníku v Terezíně a v Lidicích a v osmé třídě, kdy už jsou děti starší a jsou schopné šokující zážitek z vyhlazovacích táborů pobrat, by to byly exkurze do Osvětimi,“ sdělil náměstek primátora pro školství Ivan Langr. Pro návrh hlasovali všichni radní.

Pět set korun na jednoho žáka

Konkrétně půjde o účelovou dotaci ve výši 500 korun na jednoho žáka, která pomůže snížit náklady na exkurzi. Letos by tak podobná místa spojená s holokaustem mohlo navštívit 2 100 žáků 7. a 8. tříd základních škol, které Liberec zřizuje. Dotace bude každoroční. Investice do vzdělání má podle města obrovský smysl. 

„Bereme to jako výraz nesouhlasu se znesvěcováním žluté židovské hvězdy, jako výraz nesouhlasu s relativizací památky obětí holokaustu a výraz šoku z rychle mizející povědomosti části společnosti o nejhrůznějším údělu, jaký kdy člověk připravil člověku. Je to důležité symbolické gesto a snaha podpořit vzdělávání dětí. Aby ony ani jejich děti nezapomněly,“ dodal Langr.

Podle něj by podobná aktivita mohla motivovat i další obce a kraje, popřípadě stát, aby na vzdělávání dětí v tomto směru nezapomínal. Holý výklad při hodinách dějepisu nenahradí to, když se místa spojená s likvidací milionů lidí přímo navštíví.