Jedna z labutí, kterým pomáhali pracovníci záchranné stanice Archa, měla v zobáku zaseknutý rybářský háček. | foto: Archa

Sele ve školce i labuť s háčkem. Stanice loni pomohla tisícovce zvířat

  • 0
Extrémní počasí, ale i lidské zavinění byly důvody, proč na záchranné stanici centra Archa v Liberci museli pomoci loni více než tisícovce zvířat. Ochranáři tu přijali a ošetřili například 350 netopýrů, téměř devadesát ježků, přes čtyřicet srnek či sedmnáct labutí.

„Loňský rok oproti předchozím létům vybočoval, hlavně kvůli extrémnímu počasí. Například dlouhodobé mrazy v březnu a dubnu byly příčinou vyhladovění volavky v Kryštofově Údolí, kde zamrzl tamní potok a ona si tam nemohla nic ulovit. Bohužel už se nám ji nepodařilo zachránit,“ popsala vedoucí záchranné stanice Ivana Hancvenclová.

Štěstí naopak měli při odchytu selete, které v únorových mrazech běhalo několik dní po sídlišti Kunratická.

„Úkryt se snažilo najít dokonce i v Obchodním centru Luna, občas se přidalo k místním pejskařům. Odchytit sítí se nám ho nepodařilo, nakonec jsme vyhladovělé selátko lapili v areálu zdejší školy do sklopce, kam jsme nasypali psí granule,“ dodala.

Zesláblé mládě čápa uvízlo u silnice

Zvířatům neprospívalo ani extrémní sucho a teplo, které panovalo v létě. Vedlo k dehydrataci ježků, kteří nebyli schopni najít napajedla a dostatek potravy. 

Jedním z nejvzácnějších léčených zvířat loňského roku bylo mládě čápa černého, které se pohybovalo u rychlostní silnice poblíž Rynoltic a bylo zesláblé. 

„Dlouho jsme ho museli krmit uměle, protože nechtělo přijímat potravu. Vypustit zpět do volné přírody jsme ho nemohli, nebylo dost silné a odlet na zimoviště by nezvládlo. Nakonec jsme ho předali jiné záchranné stanici,“ vysvětlila vedoucí.

Kromě počasí se zvířata dostala do péče záchranné stanice i kvůli člověku. Například samici jezevce srazilo u Jeřmanic auto. Měla vnitřní krvácení a byla v bezvědomí. Několik dní dostávala infuze. Po pěti týdnech ji mohli z Archy vypustit zpět do přírody. 

A lidé mohou i za většinu postižení, která utrpí labutě. Do Archy se často dostávají tito ptáci se zaseknutými rybářskými háčky v zobáku či s utrženými vlasci omotanými kolem nohou. 

„Obří háček, který probodl jedné labuti nohu, se nám podařilo vytáhnout, trvalo však mnoho dní, než se zraněná labuť byla schopná postavit a znovu začít chodit. Štěstí naopak nemělo labutí ptáče z Písečáku u Turnova. Vlasec mělo utažený kolem nohy už delší dobu, takže i když jsme ho odstranili a ihned nasadili léčbu, noha nakonec odumřela a museli jsme přistoupit k euthanasii,“ řekla vedoucí.