Kocour Tomáše Špeciána | foto: Tomáš Špecián

Kocoura vyhodili z devátého patra, policie vyšetřuje týrání zvířat

  • 118
Liberečtí kriminalisté vyšetřují týrání zvířete z konce minulého roku. Podle informací, které zveřejnil majitel, vyhodila trojice cizích lidí z okna panelového domu jeho kocoura. Zvíře utrpělo těžká zranění a zvěrolékařka ho musela utratit.

„Zazvonil na nás soused, že náš kocour leží před jejich panelákem na zemi, nemůže se hýbat a ještě dýchá,“ popsal na Facebooku Tomáš Špecián.

Vyšetření u veterináře odhalilo otřes mozku. „Držel jsem kocourka na stole. Po rentgenovém snímku se probral a snažil se postavit na přední pacičky. Svitla mi naděje a zase jsem kocourka položil na bok. Pak si mě doktorka zavolala a ukázala mi snímek. To, co jsem spatřil, byl nejhorší okamžik v životě. Spatřil jsem nevratně zlomenou páteř, brečel jsem a měl jsem co dělat, abych se nezhroutil,“ popisuje.

Zvíře tak nakonec nechali uspat. „Nemůžu se z toho dostat, byl jsem tři neděle v pracovní neschopnosti,“ dodává Špecián s tím, že od té doby bere antidepresiva.

Kvůli případu se obrátil na policii. „V závěru minulého roku jsme přijali oznámení, kterým se aktuálně zabývají liberečtí kriminalisté. V případu ze dne 23. prosince 2020 jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Podrobnosti však sdělit odmítl. „Prověřujeme veškeré okolnosti této události, vyhodnocujeme množství zajištěných důkazních prostředků a zároveň ve věci i nadále probíhá šetření ke svědkům. Vzhledem k probíhajícím úkonům trestního řízení tedy nebudeme v komentářích k případu více konkrétní,“ sdělil.

Informace o průběhu vyšetřování tak zveřejnil Špecián, který je dostal jako autor trestního oznámení.

„Policie zjistila, že pachatelé byli dva muži ve věku 20 až 25 let a jedna žena. Ti dva gauneři unesli našeho kocoura, odvezli ho do 9. patra a tam ho předali ženě, která měla doma psa staforda. Vznikla mela, kocour ženu poškrábal a někdo z těch tří kocoura vyhodil z okna ven,“ uvedl.