Primátor Liberce Tibor Batthyány (vlevo) a vedoucí odboru kanceláře libereckého...

Primátor Liberce Tibor Batthyány (vlevo) a vedoucí odboru kanceláře libereckého primátora Petr Neuhäuser. | foto: Město Liberec

Úředník dělal kampaň primátorovi. Uklikl jsem se, kaje se

  • 8
Neprofesionální přístup a zřejmě i porušení kodexu zaměstnance magistrátu předvedl vedoucí odboru kanceláře libereckého primátora Petr Neuhäuser. Ze svého pracovního e-mailu v pondělí médiím rozeslal tiskovou zprávu o tom, že primátor Tibor Batthyány vstupuje do komunálních voleb jako člen hnutí PRO 2016.

Navíc se nepodepsal jako například člen PR oddělení hnutí, ale jako vedoucí kanceláře primátora. Neuhäuser tvrdí, že se omylem uklikl.

V článku jedenáct v Kodexu zaměstnance statutárního města Liberec stojí, že „zaměstnanec jedná při výkonu veřejné správy politicky nestranným způsobem.“ V článku číslo šest zase, že „zaměstnanec předchází situacím, ve kterých by byl vystaven možnému střetu svého soukromého zájmu a veřejnému zájmu.“ Dále se zde stručně řečeno píše, že nemá do svého zaměstnání promítat obchodní nebo politické vztahy.

Budeme s tím rozhodně něco dělat, naznačil tajemník

Podle tajemníka magistrátu Martina Čecha, pod něhož radniční úředníci spadají, by e-mail o tiskové konferenci jakéhokoliv politického hnutí či strany rozhodně neměl odcházet z magistrátních adres.

„Tohle rozhodně nepřísluší k výkonu práce vedoucího odboru kanceláře primátora a jeho práci na magistrátu. Pokud má s tím hnutím něco společného, má k nim nějaký vztah, nesmí to dělat ve svém pracovním procesu na radnici,“ řekl Čech.

Naznačil zároveň, že může jít o porušení kodexu zaměstnance magistrátu.

„Budeme s tím rozhodně něco dělat, nějak to vyhodnotíme,“ doplnil tajemník.

Neuhäuser: Omyl, který se nedá vzít zpět

Petr Neuhäuser tvrdí, že e-mail odeslal omylem. „Měl jsem tiskovou zprávu připravenou pro pana primátora a měl jsem zapnutý soukromý e-mail, ze kterého jsem ji chtěl odeslat, jenže vedle toho jsem měl spuštěnou i pracovní schránku, kde mám kontakty na novináře a omylem jsem to místo jen panu primátorovi poslal všem. Dbám rozhodně na to, abych svoji pracovní dobu nevyužíval k politickým věcem. Rozhodně neokrádám zaměstnavatele, ani nedělám nic na jeho úkor. Uklikl jsem se a je to bohužel omyl, který se nedá vzít zpět,“ vysvětlil Neuhäuser.

Podobného „ukliknutí“ se ale podle zkušeností MF DNES Neuhäuser dopustil například v březnu loňského roku. Tehdy médiím opět jako vedoucí kanceláře primátora zaslal tiskovou zprávu zastupitelů zvolených za hnutí ANO, jehož členem byl tehdy liberecký primátor.