Park Petra Bezruče v Lidových sadech

Park Petra Bezruče v Lidových sadech | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberec pokácí stoleté buky, napadl je nový druh kůrovce

  • 7
Nechtěná proměna čeká park Petra Bezruče v Lidových sadech v Liberci. Stoleté buky lesní tam napadl nový druh kůrovce, který se v České republice objevil zhruba před pěti lety. Škodlivý brouk neútočí na smrky a další jehličnany, ale právě na listnaté stromy.

Potvrdil to odborný fytopatologický posudek, který si město nechalo zpracovat u odborníků z Mendelovy univerzity v Brně. Napadené buky se musí pokácet do konce března, dřív než kůrovec po zimě znovu vyletí.

Kůrovec už může být v zoo

„Mohly by být ohroženy a napadeny další buky v blízkém okolí. Teď jsou napadené stromy v horní části parku pod zahradou Lidových sadů. Bohužel, obáváme se, že zasažené jsou i další stromy v okolí, hlavně v areálu sousední zoologické zahrady, kde už si také povšimli toho, že jim vzrostlé buky odcházejí,“ uvedla vedoucí odboru ekologie a veřejného prostoru liberecké radnice Lucie Sládková.

Lýkožrout, který napadá listnaté dřeviny, způsobuje rychlé usychání koruny stromů. Zespoda sice stromy vypadají svěží a zelené, ale ze vzduchu je vidět znatelné poškození. Koruny jsou suché a strom pomalu hyne. Buky přitom byly donedávna považovány za stromy, které jsou vůči kůrovcům odolné. To už ale neplatí. 

Nový druh kůrovce už poničil rozsáhlé bukové lesy i v Německu. Místo uschlých buků v lesoparku plánuje město vysadit jako náhradní dřeviny lípy, javory nebo platany. Podoba horní části parku vedle Domu dětí Větrník se tak výrazně promění. Mohutné buky tam totiž byly dosud dominantní.

Kácet se bude i v Rochlici

Kácení čeká rovněž park u kostela sv. Jana Křtitele v liberecké Rochlici. Zmizí odtamtud dvanáct vzrostlých stromů. Důvodem však v tomto případě není kůrovec.

„Vybrané stromy v parku u kostela sv. Jana Křtitele jsou na hranici své životnosti a ohrožují tak okolí. Jedná se o odumírající jedince s rozsáhlými dutinami, nebo jsou vychýlené z osy růstu, a tlakovým větvením pak konkurují okolním zdravým dřevinám a brání jejich dalšímu zdárnému vývoji,“ vysvětlila důvod kácení Sládková.

Park u liberecké zoo

Park u liberecké zoo

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz