Výrobci skla a bižuterie našli pro svůj Křišťálový ráj nový prostor.

Výrobci skla a bižuterie našli pro svůj Křišťálový ráj nový prostor. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Bižuterie má v Jablonci Křišťálový ráj, nábytek vystřídaly skleněné skvosty

  • 0
Někdejší Dům nábytku v centru Jablonce nad Nisou se proměnil na Křišťálový ráj. Z bývalého Jablonexu u přehrady se sem přesunula reprezentativní prodejna Svazu výrobců skla a bižuterie.

Místo se má do budoucna stát jedním ze čtyř hlavních bodů projektu Křišťálového údolí, který sdružuje po celém Libereckém kraji sklárny, hutě, mačkárny, školy či muzea, zabývajícími se tímto v regionu tradičním řemeslem.

Svaz do nových prostor tak trochu musel. Vysoké ceny energií vyhnaly pronájem v Jablonexu do závratných výšin.

„Na konci loňského prosince jsme stáli před rozhodnutím, zda úplně nezavřít. Nakonec jsme začali hledat nové prostory a objevili tyto. Majitel budovy byl velmi vstřícný a ve všem nám pomohl,“ uvedl předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie Pavel Kopáček.

Bižuterie se ovšem do těchto prostor vrací, jelikož dům vznikl v roce 1878 jako exportní pro firmu Gebrüder Mahla. Ta se věnovala výrobě skleněných perlí a knoflíků. A co nyní návštěvníci uvnitř najdou? Zastoupena je zde produkce dvaceti pěti firem.

„Máme tu zatím dvanáct tisíc položek. Těší nás, že jsme uzavřeli dohody s velkými hráči a můžeme tady mít výrobky firem jako je Preciosa, Crystalex nebo největšího výrobce skla v Česku, poděbradské firmy Crystal Bohemia,“ vyjmenoval Kopáček.

Nová reprezentativní prodejna české bižuterie a skla chce těžit ze své výhodné polohy. „Chceme být bižuterním středobodem a lepší polohu pro to si nemůžeme přát,“ zmínil předseda svazu.

To však nejsou jediné plány s tímto místem. David Pastva, manažer projektu Křišťálové údolí, uvedl, že Jablonec by měl být jedním z takzvaných Crystal Valley pointů. V nich by si zájemci nejen zakoupili některé tradiční místní výrobky, ale zabrousili také do historie českého sklářství a bižuterie.

„Připravujeme ho na čtyřech místech, kromě Jablonce ještě v Kamenickém Šenově, Novém Boru a Turnově. V prvním patře Křišťálového ráje bychom rádi viděli interaktivní expozici s uměleckým přesahem, která by moderní formou představovala fenomén jablonecké bižuterie. To jsou plány na příští rok,“ odhalil Pastva.

Do projektu se zapojí i radnice

Náměstek jabloneckého primátora David Mánek doplnil, že radnice chce na projektu spolupracovat ještě společně se zdejším Muzeem skla a bižuterie.„Rádi bychom tu měli také nějaký komfort pro návštěvníky v podobě kavárny a sociálního zařízení,“ dodal Mánek.

Výroba skla a bižuterie má na Jablonecku dvousetletou tradici. Její pozicí ve světě výrazně otřásl rozpad skupiny Jablonex Group, která ještě v polovině roku 2009 patřila k největším výrobcům bižuterie na světě.

K záchraně oboru v regionu tehdy výrazně pomohl právě Svaz výrobců skla a bižuterie. Dnes sdružuje 40 sklářských a bižuterních výrobců, čtyři odborné střední školy, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci a také libereckou Technickou univerzitu.

Podle svazového předsedy zdejší výrobce tvrdě zasáhla covidová pandemie. „Tržby klesly na polovinu. Věříme však, že tento rok bude lepší a ke zvýšení prodejů pomůže i Křišťálový ráj,“ podotkl Pavel Kopáček.