Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury...

Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury dostala Věra Vohlídalová. | foto: Liberecký kraj

Garsonka, Kittel, Heřmanice i norimberský architekt. Kraj zná Knihu roku

  • 0
Očekávatelné i překvapivé výsledky přinesl letošní ročník soutěže Kniha roku Libereckého kraje. Cenu si odnesl držitel Magnesie Litery, kniha o požáru České Lípy i vzpomínky architekta. Rekordní počet hlasů čtenářů získala publikace o Heřmanicích, pro kterou hlasovaly více než tři tisíce lidí.

Zapojit se do soutěže Kniha roku mohou všichni autoři nebo nakladatelé, jejichž díla se nějakým způsobem dotýkají Libereckého kraje. Ceny se rozdělovaly v osmi kategoriích, vítězů ale bylo devět.

V kategorii Beletrie a próza si hlavní cenu nepřekvapivě odnesl nakladatel a básník Pavel Novotný se svou autobiografickou knihou Zápisky z garsonky. Během ceremoniálu pobavil přítomné přednesem jedné z básní, kde vzpomínal na své povinné nedělní obědy u příbuzných. Novotný za svoji básnickou sbírku už získal prestižní ocenění Magnesia Litera.

V kategorii Odborná a populárně naučná literatura zvítězila kniha Požár města Česká Lípa v roce 1820 autorského kolektivu Vlastivědného spolku Českolipska. „Hlavním podnětem ke vzniku knihy bylo loňské výročí, kdy od požáru uplynulo dvě stě let,“ uvedl po předání ceny předseda spolku Michal Panáček.

V kategorii Literatura pro děti a mládež, učebnice cenu získala publikace o známém ranhojiči Doktor Kittel. Soubor lidového vyprávění o Faustovi Jizerských hor sepsala Eva Koudelková.

Obdivuhodný kus práce odvedla držitelka Knihy roku v kategorii Nejlepší umělecká monografie a publikace Petra Šternová na publikaci Jakob Schmeissner – Z mého života a tvorby. Při zpracování života a díla architekta, který se zásadně podepsal i na podobě Liberce, vycházela z jeho vzpomínek.

Porota se letos rozhodla udělit dvě Zvláštní ceny, které získala publikace Lieberec blogera Petra Vondřicha a útlá knížka Humor Němců Jizerských hor. Tu vydalo Nakladatelství Dům česko-německého porozumění. Cenu za knihu o obci si tentokrát podle poroty zasloužili tvůrci publikace Pěnčín, život mezi Ještědem a Jizerou. 

S překvapivým výsledkem skončila kategorie Cena čtenářů, kterou si doslova vybojovala kniha Heřmanice v čase – Tady jsme doma! Přestože v malé obci na Frýdlantsku žije kolem 280 obyvatel, podařilo se jí získat rekordních 3 121 hlasů. „Někteří obyvatelé naší obce ani nespali, aby mohli klikat,“ vysvětlil s nadsázkou místostarosta Heřmanic Martin Hubený.

Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury dostala Věra Vohlídalová, která stála u vybudování současné budovy knihovny.

Soutěž Kniha roku Libereckého kraje se konala už počtvrté. Stejně jako v předchozích ročnících i vítězích rozhodovala odborná porota složená z nakladatelů, knihkupců, spisovatelů a zástupců kraje.