Požár textilky v Turnově způsobil škodu 160 milionů, obnova potrvá minimálně rok

  • 4
Požár v závodě textilky Juta v Turnově na Semilsku, který zasáhl v úterý pozdě večer dvě haly, způsobil podle prvního odhadu škodu 160 milionů korun. Příčinu budou vyšetřovatelé teprve zjišťovat. Hasiči ve středu večer dokončili rozebírání a dohašování materiálu. Obnova požárem zničené haly podle majitele firmy Hlavatého potrvá minimálně rok či rok a půl. Propouštět se nechystá nikoho.

Hasičům se podařilo požár uhasit ve středu ve 21 hodin. „Na noc zde byla na dohlídku místní dobrovolná jednotka a ráno na kontrolu přijeli ještě naši profesionální hasiči z Turnova,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Knížková.

Pracovníci ze zasažených hal se evakuovali ještě před příjezdem hasičů, při požáru se lehce zranili dva hasiči, ošetřeni byli podle Knížkové na místě.

Požár v areálu Juty byl na operační středisko policie nahlášen v úterý ve 21:45, postupně zasáhl dvě haly o rozměrech 120 krát 20 metrů a 60 krát 20 metrů, hasiči kvůli rozsahu a množství nasazených jednotek vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu.

„Přenos požáru po celé hale byl opravdu velmi extrémní, kdy my jsme vyhlašovali stupně poplachu ve velmi rychlém sledu, abychom sem soustředili síly a prostředky. Nicméně než jsme soustředili síly a prostředky ze zvláštního stupně, tak nám došlo k přesunu požáru z jedné haly do druhé. Bylo to způsobeno naskladněným materiálem, který se tady všude vyskytuje,“ uvedl krajský ředitel.

Hasiči za pomoci rypadla začali rozebírat halu s ocelovou konstrukcí a vyvážet ven k dohašení uskladněný materiál. Do druhé vstoupit nemohli. „Je tam propadlá konstrukce na velké části haly dovnitř. Museli jsme shodit štítovou zeď a částečně boční zeď, která nás přímo ohrožovala. Vyboulila se ven,“ dodal krajský ředitel.

Hasiči kvůli silnému zakouření doporučili obyvatelům Turnova nevětrat, šlo ale o preventivní opatření, žádné akutní nebezpečí nehrozilo.

Podle Hadrbolce nebyly v halách žádné nebezpečné látky, hořely jen přírodní materiály, různé geotextilie a přírodní látky. „Ale protože požár byl na obrovské ploše a vývin kouře byl opravdu extrémní, tak jsme požádali o vyhlášení varování pro obyvatele, aby zbytečně nevětrali a nepouštěli si zplodiny hoření do svých vnitřních prostor bytu,“ řekl Hadrbolec.

Požárem se zabývají kriminalisté

Požárem se zabývají i kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Informovala o tom regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová. „Předmětem tohoto šetření je samozřejmě zjištění příčiny vzniku požáru,“ dodala.

Obnova požárem zničené výrobní haly potrvá minimálně rok či rok a půl. Uvedl to majitel firmy Jiří Hlavatý. Nevybavuje si, že by některý z jeho závodů zasáhl tak velký požár jako v noci na dnešek. Výrobu hodlá Juta v turnovském závodě zachovat. Podle Hlavatého tam pracuje zhruba 80 lidí a nikoho propouštět nebudou.

„Nepočítám s tím, že bychom snižovali stavy lidí. V žádném případě. Lidé, co tam jsou, budou dál zaměstnaní a převedení na jinou práci,“ řekl Hlavatý. Přímo v turnovském závodě mají podle něj ještě jednu výrobní halu, která nebyla požárem zasažená.

Co požár způsobilo, Hlavatý zatím neví. „Je to špatné, hrozné, člověk je vyvedený z míry. Nikdy se nám nic takového nestalo v takovém rozsahu. Občas se něco stane, ale takový rozsah nikdo z nás nepamatuje,“ řekl. „Ale rozhodující je, že se nikomu nic nestalo,“ zdůraznil.

V Turnově hořela textilka. Ohnivé divadlo sledovalo celé město

Požár vypukl v areálu továrny na netkané textilie Juta krátce po půl desáté večer. „Zaměstnanci v hale se ještě před zásahem hasičů sami evakuovali, nebylo potřeba evakuovat z objektu nikoho dalšího,“ řekla v noci pro iDNES.cz mluvčí hasičů Petra Knížková. Hasičům se podařilo požár lokalizovat krátce po druhé hodině ráno.

V textilní továrně Juta v Turnově hořelo i v červenci 2021. Likvidace požáru střechy byla náročná, hasiči ji museli rozebrat. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

10. října 2023

,