Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Lidé v Jablonci chtějí referendum o hazardu, petice už je na radnici

  • 4
Pod návrh na vypsání referenda o zákazu výherních automatů v Jablonci připojilo svůj podpis 4666 obyvatel města. K vyvolání plebiscitu přitom stačilo 3615podpisů. Hlasování by se mohlo uskutečnit spolu s prvním kolem prezidentských voleb.

Přípravný výbor referenda v pondělí odevzdal petiční archy na radnici. Jako termín pro konání hlasování navrhuje první kolo prezidentských voleb v lednu příštího roku.

Podle zástupců přípravného výboru je konání referenda v době prezidentských voleb klíčové. Aby totiž bylo hlasování platné, musí k urnám přijít minimálně 35 procent voličů.

Podpisy sbírali tři měsíce

„V Česku se moc referend nekonalo, ale zkušenost je taková, že pokud se nekoná spolu s nějakými volbami, je mizivá naděje, že by bylo kvůli nízké účasti platné,“ vysvětlila zmocněnkyně přípravného výboru Anna Strnadová ze sdružení Jablonec bez hazardu. Uvedla, že podpisy sbírali zhruba tři měsíce.

„Problémem hazardu se zabýváme asi tři roky. V roce 2014 jsme iniciovali petici, mluvili se zastupiteli, ale naše názory nebyly absolutně vyslyšeny. Tak jsme si řekli, že půjdeme touto cestou a vyzveme Jablonečany, aby si sami zvolili, zda herny a kasina ve městě chtějí, či nikoliv,“ popsala Strnadová.

Organizátoři referenda požadují úplný zákaz pro všechny druhy hracích automatů ve městě. Referendum se však nebude týkat živých her v kasinech, malých hazardních turnajů, kurzových sázek, loterií či tombol. Nešlo by tedy o úplný zákaz.

Cena za referendum? Až milion korun

Mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová sdělila, že nyní petici zkontrolují úředníci.

„Budeme samozřejmě postupovat dle zákona, ať již jde o zákon petiční nebo o místní referendum. Petice bude překontrolována, přepočítána, a pokud bude dle zákona v pořádku, bude předložena zastupitelstvu ke schválení,“ uvedla Hozová. Podle ní se náklady na organizaci referenda mohou vyšplhat až k milionu korun.

Regulace hazardu v Jablonci začala v roce 2011, kdy zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin k lednu 2015. Zastupitelstvo v červnu 2015 ale novelou vyhlášky hazard opět povolilo. Dnes je tak ve městě jedenáct míst, kde je možné provozovat hazardní hry.