Největší zasedací sál jablonecké radnice.

Největší zasedací sál jablonecké radnice. | foto: Město Jablonec nad Nisou

Největší sál radnice dostane prvorepublikovou tvář, zmizí i umakart

  • 1
V Jablonci nad Nisou se příští rok pustí do obnovy největšího zasedacího sálu ukrytého v místní radnici. Místnost, kde se scházejí zastupitelé, má dostat podobu, které jí roku 1933 vtiskl architekt Karel Winter.

Náklady na rekonstrukci město odhaduje na osm až devět milionů korun. Tajemník jablonecké radnice Marek Řeháček říká, že zasedací sál nenabízí důstojné zázemí pro reprezentativní účely.

„Má narušené omítky a malbu, zastaralé rozvody, poškozené podlahy, nedůstojný nábytek a ve špatném stavu je i projekční a reprodukční technika,“ popisuje Řeháček. Sál je navíc sevřený ohyzdným umakartovým obložením ze 70. let.

Původní podoba se dochovala na fotografiích

Vedení radnice plánuje, že začne obnovu takříkajíc od podlahy. „Zmodernizují se veškeré elektroinstalace, dřevěné ostění, svítidla i nábytek. Samozřejmostí je výmalba v originálním odstínu,“ uvádí mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Po obnově se kapacita sálu sníží z dnešních 120 na 75 míst. Balkon pro veřejnost zůstane v současné podobě se sedadly pro třicet přihlížejících. Výhodou pro stavebníky je fakt, že původní podoba velkého zasedacího sálu se dochovala na fotografiích a Winterových plánech. Nová bude i technika.

„Současnou již nevyhovující projekci nahradíme dvěma plochými obrazovkami na mobilních stojanech, stejně tak další technologie potřebné pro jednání zastupitelstva zůstanou skryté. Sál tak bude moci i nadále kromě jednání zastupitelstva sloužit pro veřejnost a k reprezentačním účelům města. Mohly by tam také probíhat i větší svatby,“ domnívá se tajemník Řeháček.

Prokoukly i sousední sály

Město již letos dokončilo obnovu dvou sousedních menších „zasedaček“. V zasedací místnosti číslo 203 v jihozápadním koutu budovy stavbaři postupně oškrábali všechny stěny až na původní sádrovou omítku. Dále sundali kryty radiátorů i vzduchotechniky a kompletně odstranili podlahu.

Pod umakartovým obložením zůstala ovšem zachována dřevěná ostění i kryty radiátorů. Ty se po zrestaurování vrátily na své místo. Nová je parketová podlaha, polstrované židle s područkami či na zakázku vyrobený stůl inspirovaný Winterovými výkresy.

Druhé zrekonstruované místnosti vévodí osmdesátikilový bronzový a skleněný lustr. Restaurátoři tady repasovali například také původní dřevěné prvky a doplnili nové podle návrhů architekta, jež zůstaly jen na výkresech. Takto byla třeba vyrobená skříň s hodinami.