Tibetská vlajka visela na radnici v letech 2013 až 2015.

Tibetská vlajka visela na radnici v letech 2013 až 2015. | foto: Město jablonec nad Nisou

Jablonec po letech vyvěsí vlajku Tibetu, partnerství s Čínou navzdory

  • 10
Na jablonecké radnici 10. března zavlaje vlajka Tibetu. Symbol upozorňující na porušování lidských práv na tomto malém území ve střední Asii se tady zatřepotá po tříleté pauze. Minulá zastupitelstva vyvěšení praporu odmítla.

Akce nazvaná Vlajka pro Tibet se totiž koná na výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, od něhož letos uplyne už 60 let. A Jablonec má od roku 2012 za partnerské město jihočínský Pej-Chaj.

Nyní se poprvé od roku 2015 zastupitelé města rozhodli do kampaně připojit. Prozatím se v celém regionu do akce přihlásilo dalších 39 měst a obcí a vlajku tradičně vyvěsí i Liberecký kraj. Primátor Jablonce Milan Kroupa uvedl, že je překvapen, že se tibetský národní symbol podařilo opět protlačit. 

Vlajka je hlas odporu, říká primátor

„Máme sice partnerské město v Číně, ale neřekl bych, že to partnerství je nějak moc aktivované a nějak zásadní. Vlajka pro Tibet je morální věcí každého ze zastupitelů a byl jsem překvapen, že to po těch množstvích odmítavých návrhů v minulých letech zase prošlo,“ řekl Kroupa. 

„Je to sice spíše hlas odporu, který sám o sobě nic nezmůže, ale třeba to bude sílit a třeba se jednoho dne něco stane.“

V Jablonci vyvěsili tibetskou vlajku poprvé v roce 2004, a na zdejší radnici pak vlála pravidelně až do roku 2011. O rok později už město vlajku nevyvěsilo. V dalším roce už ale tibetská vlajka na radnici opět vlála a pak i v dalších letech. Naposledy v roce 2015. 

„Mám za to, že Evropa má dost svých problémů s lidskými právy, než abychom se zabývali lidskými právy v daleké zemi za mořem, která má navíc úplně jinou kulturu. Tím se můžeme zabývat, až si to tady v Evropě všechno srovnáme,“ komentoval loni nevyvěšení symbolu dnes již bývalý primátor Petr Beitl.