Střední škola řemesel a služeb v jablonecké Podhorské ulici | foto: KÚLK

Hroutící se škola v Jablonci unikne demolici, budovu zpevní ocel

  • 1
Staticky narušenou budovu Střední školy řemesel a služeb v jablonecké Podhorské ulici zpevní ocelová konstrukce. Demolice památkově chráněného domu z roku 1872 je tak zřejmě zažehnána.

V budově se loni na podzim zřítila část zdi v prvním a druhém patře a hrozí, že objekt spadne.

Hejtman Martin Půta řekl, že sanace školy a dokončení plánovaného vzdělávacího centra dostane pravděpodobně přednost před demolicí.

Kraj jako vlastník domu se tak rozhodl především proto, že náklady na bourání a následnou výstavbu se odhadují na zhruba 188 milionů korun. Což je téměř dvojnásobně dražší než zpevnění domu a jeho rekonstrukce. 

„Cena projektu se navýší, ale o dotaci bychom přijít neměli, jednáme o jejím prodloužení,“ dodal Půta.

Jakub Syrovátka, vedoucí odboru investic krajského úřadu, uvedl, že zabezpečovací práce provede společnost Metrostav.

„Vznikne příhradová ocelová konstrukce na chodníku, která zajistí stabilitu stěny mířící do Podhorské ulice. Až pak se začnou odstraňovat havárie uvnitř. Poté se bude pokračovat v projektu. Budeme ale vše konzultovat s projektantem a statičkou, kteří případně doporučí další opatření,“ vysvětlil Syrovátka. 

„Kupodivu stav poškození nezhoršila vrstva sněhu na střeše školy, čehož jsme se obávali. Byl jsem se tam v úterý podívat a poškozené je to stále stejně. Nic se neposunulo,“ dodal Syrovátka.

Půta doplnil, že silnice před školou, která je od loňského prosince uzavřená, by se měla do konce března otevřít v obou směrech. Doposud kraj naznačoval, že komunikace bude průjezdná jen v jednom směru.

„Termín 31. března bychom neradi překročili. Víme, že to významně komplikuje dopravu v této části Jablonce,“ podotkl hejtman.