Zásah záchranářů u výbuchu chemikálií ve firmě v Hamru na Jezeře na Českolipsku...

Zásah záchranářů u výbuchu chemikálií ve firmě v Hamru na Jezeře na Českolipsku (19. listopadu 2019) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Záchranáři, kteří pomáhali po výbuchu v Hamru, mají zdravotní problémy

  • 26
Na šest desítek zdravotníků, hasičů či policistů, kteří zasahovali u výbuchu v Hamru na Jezeře na Českolipsku, musí preventivně k lékaři. Někteří z nich mají i týden po neštěstí, při kterém zahynul jeden muž, zdravotní problémy.

O preventivních návštěvách lékaře, které se týkají pětašedesáti lidí, informovala jako první televize Nova. Podle ní některé členy zasahujících záchranných složek trápí vyrážka či dýchací potíže.

Přímo při výbuchu, který nastal 19. listopadu ve firmě Purum, bylo zraněno osm lidí, z toho dva těžce. Jeden na následky zranění po dvou dnech v liberecké nemocnici zemřel.

Kromě lidí zraněných při výbuchu muselo následně ošetření vyhledat i několik záchranářů. Hygienici nyní nařídili, aby všichni, kdo při události zasahovali, podstoupili lékařskou prohlídku.

„Vyšlo najevo, že tam byly látky typu kyselina sírová a chlorovodíková, chlor, sirovodík a dimethylsulfid. A nelze vyloučit, že tam vznikaly i látky další,“ řekl televizi ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Zvláště sirovodík může podle něj způsobit vážné zdravotní problémy. „Může mít opožděné účinky v řádu několika dní,“ podotkl.

Záchranáři přitom na rozdíl od hasičů, kteří měli speciální obleky, zasahovali v běžné výbavě bez dýchacích přístrojů a kombinéz.

Jednou z pacientek, které trpí zdravotními komplikacemi, je i studentka záchranářství z liberecké Technické univerzity Erika Přibylová. Ta byla na místě mezi prvními.

„Hasiči nám řekli, že je v areálu bezpečno, tak jsme šli ošetřovat pacienty. Po chvíli nám začalo být špatně, podlamovaly se nám nohy, takže jsme se snažili rychle ošetřit pacienta,“ vzpomíná na situaci po výbuchu Přibylová.

Její slova potvrzuje i mluvčí krajských záchranářů Michael Georgiev. „Všichni naši lidé pociťovali pálení očí, škrábání v krku. Měli obtíže při polykání,“ popisuje Georgiev.

Po události se zdravotní stav mladé záchranářky dál zhoršoval. Televizi Nova sdělila, že měla oteklý krk a vyrážku po celém těle.

Zásah při výbuchu dočasně vyřadil z provozu tři vozy krajské záchranné služby. Všechny zasáhly neznámé škodlivé látky, bylo proto třeba je před návratem do služby vyčistit. S dekontaminací pomohli specialisté z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec. 

Policie zatím neví, co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo. Případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení, zatím nikoho neobvinila.

19. listopadu 2019