Diskuze

Fotograf má kvůli úřadům otevřeno jen jednou za čtyři roky a na 10 minut

Pouze jednou za čtyři roky a jen na deset minut. Zbytek dohodou. Takovou otevírací dobu má na svém ateliéru uvedenou jablonecký fotograf Martin Koubek. Tvrdí, že ze zákona musí mít hodiny pro své klienty napsané na provozovně, a tak zvolil 29. únor, který se v kalendáři vyskytuje jen v přestupném roce. Během deseti minut navíc fotí všechny příchozí zcela zdarma.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

hlavně, že má z čeho žít a platit své odběratele semene

0 0
možnosti
JJ

Fotograf vůbec nepotřebuje živnost k tomu, aby se živil fotografováním.

0 0
možnosti
MP

😀 typická zbytečná úřední buzerace podnikatelů. Proč zákon nařizuje všem poskytovatelům služeb mít provozovnu označenou provozní dobou??? A co je horší - proč si to úředník vykládá tak, že doba "otevřeno po dohodě" neodpovídá zákonu??? Čeští úředníci jsou borci ve "čtení mezi řádky" a na základě toho zhusta vyžadují něco, co zákon vůbec nenařizuje, a hrozí za tyhle nesmysly pokutami! Fuj.

4 0
možnosti
MC

Perfektný nápad ďakujem

0 0
možnosti
PK

To jsou zase bludy a z recese fotografa se dělá senzace.

"Provozovna určená pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům musí být trvale a zvenčí viditelně označena také prodejní nebo provozní dobou určenou pro styk se spotřebiteli"

Uvedené neznamená, že jako provozní doba musí být nějaké "úřední hodiny" a nemůže tam být uvedeno něco ve smyslu "po předchozí telefonické domluvě", "po objednání na webu" apod.

Takto to mají tisíce provozoven po celé republice a normálně fungují.

2 7
možnosti
VK

Pavle, nevycita vam obcas nekdo nedostatek fantazie?

3 0
možnosti
PB

Nechápu proč chce mít provozovnu, když nechce mít provozovnu. Ať mi neříká, že je uzákoněno, že každý fotograf musí mít provozovnu.

2 2
možnosti
KN

Nejenom fotograf, ale v podstatě každý, kdo prodává zboží nebo poskytuje služby, má ze zákona provozovnu, čímž se podle zákona rozumí prostor, v němž je živnost provozována. Provozovna může být i mobilní (týká se třeba trhovců), ta nemusí být označena provozní dobou

Fotograf má určitě svůj ateliér, kde fotografuje a který není mobilní, takže ze zákona má provozovnu, ať chce nebo nechce.

4 0
možnosti
MM

Spousta lidí se tady opírá o úřednice, ale jaksi zapomínají na slavný citát, který si myslím jasně vystihuje problém.

Zachovej řád a řád zachová tebe.

Problém je vždy ve vyjímkách. V tom, že se jich někdo dožaduje. Zastaví vás policajt za rychlou jízdu opilého? Nejraději by to každý okecával. Ale pane policajte, to bylo jen jednou v životě, nemůžete přivřít oko?

A co má udělat policista? Přivřít oko a dát vám napomenutí s výstrahou? A jinému za stejný prohřešek mají vzít řidičák na dva roky a pokutu 20tis? Tedy přesně to co se chce po úřednici?

Prostě v zákoně je napsáno, že každá pevná provozovna má mít otevírací dobu, kontakt, ičo... a basta.

Já zas úplně miluju, když si chci na netu objednat zboží a nikde nic, název neznámý, adresa neznámá, ičo neznámé, telefon neznámý... jediný údaj je reklamační emal končící na @gmail.com. Takovíhle provozovatelé si asi taky myslí že by si zaloužili nějakou vyjímku protože mají zelené oči a nezačali přece podnikat pro to aby je mohl buzerovat stát.

Jinak platí že kdo chce ten to vždycky nějak občůrá do doby než narazí kosa na kámen. Úředníků je málo, takže pravděpodobnost že to bude dlouho procházet je velká...

Je to klasická ukázka rozkladu státu, nihilizmu a vykročení k banánové republice. Když se podnikatel není schopný vypořádat s takovou banalitou, a úředník musí chodit takovou banalitu kontrolovat.

Za chvíli začneme jezdit na červenou, podjíždět z prava, uplácet policisty a banáne vítej. Důsledné dodržování směrnic, pravidel(i těch nepsaných) a zákonů je právě to co rozvinoutou zemi A dělí od banánové země B.

0 6
možnosti
VK

nebo to vezmeme z opacneho uhlu pohledu. Zacneme tady dodrzovat vsechna stanovena zakonem stanovena pravidla naprosto dusledne a bez vyjimek, at uz jsou sebeabsurdnejsi. Protoze rad te ochrani.... Holt se musime smirit s tim, ze zakony je treba dodrzovat, ale jsou veci, ktere je nutne brat s rezervou a podle zdraveho rozumu. Vas primer k opilosti za volantem zrovna moc vhodny neni, zaklada totiz spolecenskou nebezpecnost. Neoznaceni provozovny, respektive jeji nedostatecne oznaceni asi moc nebezpecne pro spolecnost neni. Chapete ten rozdil?

1 0
možnosti
Foto

Blbost, roky jsem měl fotoateliér v centru Liberce dokonce na finančním úřadě. Ano taky jsem měl kontroly z živnostenského úřadu a také kontrolovali co mám na dveřích a jestli mám i řádně vystavený ceník společně s živnostenským oprávněním viditelně uvnitř provozovny. Neměl jsem pevně stanovené provozní hodiny. Měl jsem na dveřích napsáno provozní doba dle objednávek, telefon, e-mail, IČ a hotovo. Živnostenský úřad při kontrole vždy řekl v pořádku. Koubek chce být jen zajímavý. A vytvořil si pseudo kauzu.

1 6
možnosti
JS

Pokud byste si článek přečetl, našel byste v něm vyjádření úřadů, podle kterých to v pořádku není. Máte pravdu, že Vaše řešení je v souladu se zákonem, ale problém je, že některé úřady a úředníci si vymýšlejí a vymáhají vlastní požadavky nad rámec zákona.

10 0
možnosti

Takhle se na to musí. Jo a když tu cedulku nemáte, tak dostanete pokutu až 100 tisíc.

3 0
možnosti
JK

Občané prostřednictvím svých volených zástupců rozhodli, že provozovna má být opatřena otevírací dobou a stanovili povinnost živnostenským úřadům to kontrolovat. Občané se zlobí, že živnostenské úřady kontrolují to, co jim bylo stanoveno kontrolovat...

2 1
možnosti
AP

Nikoliv, občané diskutují o tom, zda by se toto nařízení nemělo zrušit :-) A využívají pro to svá práva a instituce, jako je svobodný tisk a svoboda slova.

6 0
možnosti