Divadlo F. X. Šaldy si připomnělo 20. výročí vstupu České republiky do Evropské...

Divadlo F. X. Šaldy si připomnělo 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. | foto: Divadlo F. X. Šaldy

Přednes Havlova textu utnuli diváci pískotem. Primitivní buranství, říká náměstek

  • 756
Nečekanou zápletku přineslo středeční představení libereckého Divadla F. X. Šaldy Hubička, které mělo oslavit 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Přednes textu Václava Havla přerušil a následně také úplně ukončil bouřlivý křik a pískot diváků.

Před zahájením opery Hubička z pera Bedřicha Smetany zněla sálem česká i evropská hymna a následně také Havlův projev „Evropa jako úkol“ z roku 1996. Přednesu se ujal herec libereckého divadla Martin Polách, kterého ale křik a pískot některých diváků nakonec z jeviště předčasně úplně vyprovodil.

„Zcela respektuji názor, že každý může uchopit vyřčené myšlenky dle svého uvážení. Faktem pro mě však zůstává, že divadlo je součást světa, ve kterém žijeme, ve kterém tvoříme, ve kterém se orientujeme. A že divadlo je povinné svým vlastním jazykem reflektovat dějinné okamžiky a tím zrcadlit naší společnou přítomnost,“ je přesvědčená ředitelka divadla Linda Hejlová Keprtová.

„To se mimochodem ukázalo i na protichůdných reakcích diváků, které byly jak negativní, tak pozitivní. Mě osobně vedou oba reakční póly k hlubokému zamyšlení,“ dodává k ohlasům na předem avizovaný program představení.

Podle Jana Šolce, bývalého poradce prezidenta Václava Havla a někdejšího vysokoškolského pedagoga, bylo chování přítomných lidí nepřípustné. „Vybavil jsem si ostudnou kampaň s výhrůžkami novináři a filmaři Feru Feničovi za jeho návrh parlamentu pojmenovat ruzyňské letiště jménem Václava Havla. Nebudu hvízdat ani spílat těm, kdo smýšlí jinak než já, jestliže hodnotím naše členství v EU a v Severoatlantickém obranném společenství za krok historického významu,“ řekl čestný občan města Liberec Šolc.

Náměstek se omluvil

Okořeněného představení se zúčastnil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta a náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr. Ten se Poláchovi následně za nepříjemný incident veřejně omluvil.

„Bylo a je mi to hluboce líto. Vůči Vám, skvělému herci, i vůči Havlovi, skvělému prezidentu. A co víc, nedokázal jsem v tu chvíli udělat nic a jen přihlížel z lóže. Nedokázal jsem se zvednout a protestovat, zastat se Vás. Nedokázal jsem nahlas říci, že nevychovanost, primitivní buranství a netolerance, které se bohužel v naší společnosti projevují stále intenzivněji, přece nemohou utlouct slušnost, úctu a respekt k druhým,“ napsal Langr.

Herec v reakci na to poděkoval a dodal, že v tu chvíli zkrátka nebyl prostor na dialog.

Liberecké divadlo nastudovalo Hubičku (26. dubna 2024)

26. dubna 2024