Cyklostezka Odra - Nisa čeká na dotace. (ilustrační snímek)

Cyklostezka Odra - Nisa čeká na dotace. (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

V Trojzemí mají smělou vizi. Chtějí tu cyklostezku i železnici jako v Sasku

  • 1
Cyklostezka Odra-Nisa by mohla být v Libereckém kraji podobně krásná jako v Sasku. Hasiči by se dostali k lesním požárům na hřebenech Krkonoš mnohem rychleji. Mezi Hrádkem nad Nisou a Žitavou by nemusely vlaky jezdit jak hlemýždi.

Stačí jen „málo“. Aby Euroregion Nisa zabodoval v Bruselu s projekty, které mají prospět českému, polskému a saskému pohraničí. Evropská unie na ně v období 2014 až 2020 rozdělí bezmála čtrnáct miliard korun.

„Na projekty v české části Euroregionu Nisa bychom chtěli získat alespoň miliardu korun,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj již nyní žádá z budoucího česko-polského programu o 460 milionů korun na rekonstrukce rozbitých silnic druhé a třetí třídy, kudy se jezdí mezi dvěma historickými klenoty - hradem a zámkem ve Frýdlantě a zámkem Czocha v Polsku. Czocha leží jen deset kilometrů od hranice.

„Chystáme se ucházet o dotace na cyklostezku Odra-Nisa,“ řekl jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

„Na českém území není v tak dobrém stavu jako v Německu. Vylepšit by potřebovala v Liberci, v Jablonci nad Nisou a také v Chrastavě.“ Euroregion stojí také o rekonstrukci železniční tratě mezi Hrádkem nad Nisou a Žitavou. Tři kilometry vede polským pohraničím, je zchátralá a brzdí dopravu mezi Libercem a Drážďany. „Zatím se tam smí jezdit nanejvýše třicetikilometrovou rychlostí,“ upozornil Zámečník.

Snu o nových rozhlednách se nevzdávají

Euroregion Nisa se nevzdává ani snu o nových rozhlednách v českém pohraničí a novém vyznačení historické Hřebenovky z Jizerky až po Sněžku.

Pro Krkonoše je důležitý projekt, do něhož se pustili hasiči z Jelení Hory a z Rokytnice nad Jizerou. Pokud by na něj Evropská unie věnovala peníze, získali by špičkovou techniku, díky níž by pronikli těžkým horským terénem mnohem dříve k nebezpečným lesním požárům.

„Na celou českopolskou hranici se pak vztahuje projekt, zaměřený na spolupráci hasičů a horské služby při povodních a dalších živelních katastrofách,“ konstatoval Zámečník. „Záchranáři by obdrželi nová vozidla a další techniku.“

Euroregion Nisa se pokusí dostat dotace rovněž na spolupráci mezi školami a na sportovní a kulturní akce, které slouží k setkávání obyvatel všech tří zemí. Problémem pro celý Euroregion Nisa byla ovšem v uplynulých letech příliš velká administrativní zátěž, spojená se získáváním a vyúčtováním evropských dotací.