Kulturní dům Crystal v České Lípě.

Kulturní dům Crystal v České Lípě. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Po průtrži mračen spadl strop v českolipském Kulturním domě Crystal

  • 10
Bouřka a přívalový déšť postihly Liberecký kraj také v neděli. Nejvíce liják škodil v České Lípě, kde voda zatekla do Kulturního domu Crystal. Sádrokartonový strop v jedné části nevydržel nápor vody a zřítil se. Hasiči místo evakuovali, nikdo se při incidentu nezranil.

„Pro jistotu jsme evakuovali třicet čtyři lidí,“ řekl Filip Drchota, řídící důstojník českolipských hasičů. „Nikdo neutrpěl zranění,“ doplnil. Strop se zřítil u toalet v době, kdy v kině uvnitř budovy běžel film.

Víkendové bouře a lijáky

Podle Drchoty má Crystal plochou střechu a vodu z ní odvádějí odtokové kanály. „Ucpaly se ale, a tak voda natekla do vzduchotechniky a pak do spodního patra na sádrokartonový strop u toalet. Zatím nevíme, jaká škoda vznikla. Vše bude jasnější po úklidu kulturního domu,“ uvedl.

V České Lípě lilo hlavně v části města, kde stojí Crystal. Na jiných místech tolik nepršelo.

„Zasahovali jsme také kvůli popadaným stromů a bahnu naplavenému z polí na cesty a silnice,. V České Lípě pronikla voda do několika domů u řeky Ploučnice v Mánesově ulici a v ulici Československé armády. Čerpali jsme ji ze sklepů,“ konstatoval Drchota.

Včerejší průtrž mračen v Praze: