Bývalá porodnice v Jablonci nad Nisou.

Bývalá porodnice v Jablonci nad Nisou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Bývalou jabloneckou porodnici zbourají, miliardář Dědek s ní nepočítá

  • 15
Společnost Jablotron plánuje svůj další rozvoj a v místě bývalé jablonecké porodnice chce vybudovat moderní areál. S Libereckým krajem jedná o koupi souboru budov a pozemků. S přestavbou staré a léta chátrající někdejší porodnice ale v budoucnu nepočítá.

„Zbourání je v tuto chvíli nejpravděpodobnější variantou,“ nastínil rodící se vizi Miroslav Jarolím ze společnosti Jablotron Group.

O porodnici měla zájem mincovna

Opuštěný areál v Turnovské ulici vlastní Liberecký kraj a investora pro postupně chátrající budovu hledal od roku 2003.

Zájem o přesunutí výroby na místo bývalé porodnice měla před dvěma lety i Česká mincovna, projekt odhadovaný na 150 milionů korun ale zkrachoval. Mincovna se totiž rozhodla zůstat v areálu bývalé Bižuterie, která z velké části patří skupině Jablotron.

V úterý zástupci kraje a města Jablonce podepsali s Jablotronem dohodu o spolupráci. „Věřím, že jsme našli investora, který od svého záměru neustoupí. Jablotron Group chce zachovat vývoj a výrobu v našem kraji a v Jablonci hodlá vybudovat moderní areál, který společnosti a jabloneckému průmyslu pomůže k dalšímu rozvoji,“ řekl po podpisu dohody hejtman Martin Půta.

Představu o tom, kdy se bude porodnice bourat a začne se stavět nový moderní areál, ještě společnost Jablotron nemá.

„Zvažovali jsme na tomto místě výstavbu obchodněvýrobního areálu. Růst výroby nás ale už letos donutil zahájit přípravné práce vedle našeho logistického centra v Rýnovicích. Další fáze rozvoje společnosti už ale chceme uskutečnit v této nové lokalitě. Je podle nás perspektivní. Nebudeme už muset uvažovat o stěhování některé firmy z Jablonce nebo z Libereckého kraje,“ uvedl Miroslav Jarolím. Náklady na pořízení a demolici areálu odhadl na 30 milionů korun.

Ostraha stojí půl milionu ročně

Také zástupci Jablonce věří, že se projekt obnovy zanedbaného území podaří dotáhnout do konce a Jablotron od svého záměru neustoupí.

„Budova bývalé porodnice stojí na vjezdu do města a vytváří první dojem návštěvníků Jablonce. Je proto pro nás důležité mít ve vlastníkovi území solidního partnera. Společnost Jablotron je zárukou spolehlivého a zodpovědného přístupu a vážíme si toho, že svoje rozvojové plochy hledá a nachází na katastru našeho města,“ prohlásil Miloš Vele, náměstek primátora města Jablonec nad Nisou.

Podle náměstkyně hejtmana Jitky Volfové, která vyjednávala podmínky spolupráce s Jablotronem, Liberecký kraj pro rozsáhlý areál nemá žádné využití a nepotřebuje ho.

„Skoro patnáct let zeje prázdnotou, podepisuje se na něm každá zima a chátrá. Přitom jeho ostraha nás ročně stojí půl milionu korun,“ vyčíslila náklady náměstkyně Jitka Volfová.

Podle znaleckého posudku mají budovy a pozemky hodnotu 13,8 milionu korun. Se Státním pozemkovým úřadem kraj jedná o převodu posledního pozemku v areálu za zhruba 1,1 milionu korun. Areál pak kraj Jablotronu prodá jako celek. Budova vznikla v rozmezí let 1927 až 1932. Autorem stavby je architekt Robert Hemmrich.