Adrian T. Bell: Special Forces 612

Adrian T. Bell: Special Forces 612 | foto: Adrian T. Bell

Zpěvák The Prostitutes vystaví panáčky z lega, párek v rohlíku i slepičku na klíček

  • 1
Adrian T. Bell, známý zejména jako hudebník a zpěvák skupiny The Prostitutes, předvádí další tvář svých tvůrčích možností – tentokrát coby malíř. Jeho výstava Play! bude zahájena ve čtvrtek 15. července a potrvá do 26. srpna.

Pro výstavu v pražském klubu 2.patro (Dlouhá 37, Praha 1) připravil pětadvacet olejů a akrylů na plátně, které spojuje jedna konstanta: hra.

"Hra a potřeba hravosti je jedna ze základních lidských potřeb. Hrou se učí medvědi i lidi; hračka je většinou ten první objekt, který vnímáme. Tak třeba první žába, kterou si pamatuji, byla mechanická a na klíček," říká Bell a dodává: "Taky mě baví dívat se na běžné věci, postavit je do neobvyklého světla a hledat v nich krásno."

Adrian T. Bell: Boom

Na jeho většinou velkoformátových plátnech výrazných barev tak najdeme nafukovacího delfína či natahovací slepičku, ale i předměty denní potřeby vyňaté z běžného kontextu, jako je třeba série metr vysokých zapalovačů či párek v rohlíku.

Galeristka Jitka Pokorná komentuje: "Kdybych nevěděla, jaký je Adrian samorost, dokázala bych v jeho typickém rukopisu najít odkazy na pop-art a Andy Warhola či Basquiata naopak: hravý dětský svět namalovaný dospělou rukou, přesný opak takzvané ´dětské kresby´."

Adrian T. Bell: Car Crash

Galeristka dále zdůrazňuje, že pro Bella je typická lehkost a všudypřítomný smysl pro humor. "Pamatuji se, jak jsem na Veletrhu současného umění ve Štrasburku vystavovala jeho plátno Identity Parade (Policejní identifikace), zobrazující pět víceméně totožných panáčků z lega nastoupených k identifikaci na policejní stanici. Když jsem se dala do řeči se třemi chlapíky, kteří se u obrazu dlouho a srdečně smáli, zjistila jsem, že jsou ze štrasburské kriminálky."

Adrian T. BellAdrian T.Bell pochází z anglického Newcastlu, absolvoval Námořní akademii a pět let působil jako navigační důstojník Královského námořnictva. Vystudoval krajinnou architekturu v Manchesteru a po několikaletém pobytu v Karibiku a Řecku nakonec zakotvil v Praze.

Se čtyřmi přáteli založil před pěti lety skupinu The Prostitutes, která se stala neodmyslitelnou součástí české hudební scény. Jejich druhé album Hometown Zombies, oceněné titulem Album roku časopisu Filter, právě vychází i ve Spojeném království a Německu.