z expozice Divná, divná výstava - I like to hate you | foto: Aukční síň Vltavín

Výstava divnosti je prosáklá svěžím humorem

  • 1
Dostane-li výtvarná přehlídka název Divná, divná výstava, je třeba ptát se, co je na ní divného. Klára Bémová, Blanka Jakubčíková, Karel Jerie, Irena Křivánková a Matěj Smetana dávají dvojí odpověď.

Výstava zabírá v pražské Galerii Vltavín čtyři nevelké sály a míchá klasickou malbu s objekty a ukázkou videoartu.

Divný se může zdát rukopis autorů: ironický realismus se střídá s divoce rozmáchlým gestem, pro něž je příznačná tvarová deformace a agresivní barevnost.

Cosi divného je však v samotných námětech. Jakubčíková maluje barokně rozkvetlé ženy, jež bezostyšně zvracejí a močí. Jerie své fantastické hrdiny zohavuje zvířecími či rostlinnými rysy.

z expozice Divná, divná výstavaKřivánková zaplňuje plochu pláten vztahy lidského páru a kočičího mutanta. Bémová si za téma svých skulptur vzala pásovce a motocykl – a Smetana překreslil upoutávky na klasické horory do formy krátkého animovaného filmu.

Divného je tedy na Divné, divné výstavě víc než dost. Ale sešlo se tu ještě cosi navíc: zvolená pětice výtvarníků sice pracuje s ošklivostí, ba monstrozitou, ale jednak se přitom nepřestává držet skutečnosti a jednak jí do vší té divnosti neustále prosakuje osvěžující humor.

Divná, divná výstava
Galerie Vltavín, Praha. Výstava trvá do 20. dubna 2008, vstup volný.
Hodnocení MF DNES: 80 %