Vybrané snímky oceněné v soutěži World Press Photo, ke kterým čtenáři iDNES.cz...

Vybrané snímky oceněné v soutěži World Press Photo, ke kterým čtenáři iDNES.cz vymýšleli popisky. | foto: koláž iDNES.xz

Čtenáři iDNES.cz komentovali vítězné fotky World Press Photo. Poeticky i vtipně

  • 11
Do soutěže o vstupenky na právě probíhající výstavu World Press Photo se aktivně zapojila padesátka čtenářů iDNES.cz. Z nich jsme vylosovali deset výherců a jejich originální popisky k vybraným snímkům zveřejňujeme. Výstava se koná v prostorách Staroměstské radnice a k vidění bude do 28. června.
Soutěžní foto č. 9

„My pluli dál a dál v zelené lesy, kde vlnka s vlnkou slaví své plesy. My pluli dál a dál v zelený háj, my pluli dál a dál v neznámý kraj.“ (Marie Medková)

Soutěžní foto č. 10

„Střet dvou světů, které dělí jen sklo u automobilu. Stačí se jen na chvíli zasnít a žít život toho druhého.“ (Václava Šebová)

„Z OČÍ DO OČÍ. Opovážlivá návštěva v revíru tygra. Přijde následně přijetí, zkoumavé vzájemné sblížení či útěk? Každopádně za ten pohled zblízka takový zážitek plný neočekávaných emocí určitě stál.“ (Kateřina Škopková)

Soutěžní foto č. 3

„Pronásledovala mě asi dva měsíce. Byla to snoubenka průvodce, kterého jsme po přistěhování do města dostali. Živila se jako fotografka, a tak se vždycky schovala za čočkou svého fotoaparátu. Člověk ale pozná, kdy je sledován. Jednoho dne mě průvodce požádal, abych jí domů donesla nějaké dokumenty. Její matka mě pustila dovnitř a já jsem vešla do jejího pokoje. To, co jsem viděla, na to do smrti nezapomenu. Právě dotiskla, její pokoj byl celý pokryt mými fotografiemi. Bylo to jako z filmu, kde jsem celou dobu hrála hlavní roli, aniž jsem si toho byla vědoma. Začala plakat. Omlouvat se. Nevzpomínám si, že bych někdy potom viděla někoho tak bezmocného. „Já k mužům necítím zášť, jen mi nic neříkají. Nech mi ty fotky jako svatební dar a už o tom nikdy nemluvme, prosím!“ Otřela si slzy, sbalila si fotky a utíkala pryč.“ (Aja Horáčková)

Soutěžní foto č. 6

„Tak teď ještě EKG, oční, ušní a pak už hurá na oběd.“ (Jaroslav Bouda)

Soutěžní foto č. 8

„Uprostřed Prahy, kde donedávna turisté obdivovali historické budovy, upomínkové předměty a mimořádnou gastronomii, otevřela známá síť center thajských masáží nové centrum. V něm miniaturní rybičky nejen, že okusují zbytky kůže na vašich chodidlech, ale i na zbytku těla. Výloha je viditelná přímo ze Staroměstského náměstí a doplňuje tak krásné panoráma čítající Mariánský sloup, tradiční umění Salvatora Dalího a stánek s trdelníky. Na fotografii právě probíhá preventivní kontrola rybiček, zájemci o neobvyklou masáž mohou samozřejmě provést ponor bez dýchacího zařízení a ochranného oděvu.“ (Vojtěch Roupa)

Soutěžní foto č. 11

„V souboji dvou světů - života a smrti, bojuje posledních devět přeživších, aby smrt nezvítězila.“ (Adam Škamrala)

Soutěžní foto č. 4

„Yaya Toure žije v malé vesnici na Pobřeží slonoviny. Píše se rok 1990, kdy je mu 7 let. Od malinka je posedlý fotbalem a jeho ambice míří na ty nejvyšší soutěže. Ostatní vesničané se posmívají jeho chuti dosáhnout něčeho tak výjimečného. Mnohem později v roce 2009 hraje v Barceloně ve finále Ligy mistrů a všichni z rodné vesnice si nakupují televize, aby mohli sledovat jeho výkon. Výsměch se proměnil v hrdost na svého reprezentanta.“ (Richard Gažo)

„Mami, koukej co už umím. Musím trénovat, víš. Abych se dostal na to mistrovství ve fotbale a mohl tě vzít sebou na obrovský stadion. Dokážu to, vím to!“ (Milan Svoboda)

Soutěžní foto č. 5

„Krása, radost i poezie sportu. Záludnosti a také vůle po vítězství nad sebou samým, nad soupeři, přírodou a fyzikou... Společně i díky fanouškům od malých po velké všude na světě.“ (Zoltán Kalavský)

Snímky oceněné v soutěži World Press Photo

Kromě oceněných prací v soutěži World Press Photo jsou k vidění i fotografie tuzemských reportérů, kteří zachycovali průběh koronavirové krize v Česku. Jsou mezi nimi i čtyři fotografové společnosti MAFRA. 

Výstava „Koronavirus – Život v nouzovém stavu“

Obě výstavy se konají v prostorách Staroměstské radnice v Praze a k vidění jsou do 28. června.