Režisér Harryho Pottera zavítá do Prahy

Mexický filmový tvůrce Alfonso Cuarón přijede do Prahy. Režisér úspěšného snímku Mexická jízda a třetího filmu o čarodějnickém učni Harrym Potterovi zavítá do české metropole v souvislosti s mezinárodní přehlídkou současného výtvarného umění Prague Biennale jako autor jednoho z krátkých snímků ve filmové sekci.

Speciálně pro příležitost bienále představí Cuarón také montáž ze zákulisí nově připravovaného filmu podle třetí knihy Joanne Rowlingové Harry Potter a Vězeň z Azkabanu. Film o dobrodružstvích čarodějnického učně Cuarón právě natáčí ve Skotsku.

"Mexičan Cuarón dobývá Hollywood," říká Giancarlo Politi, organizátor Prague Biennale a vydavatel mezinárodního časopisu o umění Flash Art. "Je typickým umělcem ze země s bohatou kulturní vitalitou, ale mimo tradiční centrum filmové produkce. A přesto brány velkého světa filmu směle boří," dodal Politi.

Pražské bienále představí od 26. června do 24. srpna ve Veletržním paláci tvorbu více než dvou set umělců z celého světa.

Podtitul výstavy je "Periferie do centra" a jedním z cílů výstavy Prague Biennale je právě dokumentovat proces rozkladu velkých mezinárodních center umění ve prospěch dosavadních periferií. Právě proto budou na Prague Biennale k vidění například díla autorů z Číny, Afriky či Střední Ameriky.

Prezidentem projektu, který navrhli tvůrci mezinárodního časopisu o umění Flash Art, se stal generální ředitel Národní galerie Milan Knížák. Hlavním sponzorem Prague Biennale je společnost Karlovarské minerální vody, výrobce Mattoni.

Alfonso Cuarón

Jednačtyřicetiletý Alfonso Cuarón začínal v mexické televizi. Později se prosadil i v Hollywoodu. Natočil mimo jiné adaptaci "Nadějných vyhlídek" Charlese Dickense s Gwyneth Paltrowovou a Robertem de Nirem, spolupracoval na scénáři Hartovy války s Brucem Willisem. Americký debut Malá princezna byl označen za jeden z nejlepších filmů roku 1995. Cuarón je také tvůrcem filmu Mexická jízda. Příležitost natočit další část filmové ságy o Harrym Potterovi dostal po Chrisu Columbovi, který na třetím díle spolupracuje jako producent.